Blåskimmelosten, Danablu, er én af de tre danske oste med et BGB-mærke. Osten er derfor beskyttet og er autentisk knyttet til det område, den fremstilles i. Læs om blåskimmelost her.
I 1900-tallet nyfortolkede mejeristen, Marius Boel, blåskimmelosten i Danmark. Han beskrev smagen som ”ejendommelig og pikant”. Han bearbejdede derefter osten og heraf opstod Danablu.
Blåskimmel skal bruge ilt for at kunne gro og give smag. Derfor prikkes ostene med stålnåle efter saltningen for at skabe luftkanaler, som skimlen kan vokse i. Danabluen modner derfor indefra og ud.
Danablu er som en af de eneste oste lavet på homogeniseret mælk. Homogeniseringen giver flere frie fedtmolekyler og en fedtspaltet smag.
Først tilsættes skimmelkulturen, herefter osteløben og dernæst sker koaguleringen/stivningen. De placeres i forme hvori de vendes fem gange på 48 timer, indtil den er i fast form.
Ostetype:
- Halvhård fåremælksost
Karakteristika:
- Karakteristisk sildebensskorpe og sødlig smag
Smag:
- I sine tidlige år har osten en let salt og nøddeagtig smag og en blød konsistens. Herefter begynder osten langsomt at tørre ud og blive mere fast.
Oste der minder om:
- Parmigiano Reggiano
- Pecorino Romano
Passer godt sammen med:
- Rosé, se evt. Forslag her
Denne artikel er leveret i samarbejde med Arla