Indkøbsliste

Rediger produkt

Gem

Sådan lagrer du vinen bedst

Man kan godt eksperimentere udi kunsten at lagre vin uden at have en decideret vinkælder. Det kræver et par små hensyn, som findes i de fleste hjem, men som de færreste tænker over.

Vin bryder sig ikke svingende temperaturer og for meget varme. Undlad derfor at opbevare vin i køkkenet. Det er typisk det rum i huset, hvor temperaturen skifter mest, og det har vin ikke godt af. 

Det har ingen betydning, hvis man taler opbevaring på under 2-3 måneder, men ønsker man at lagre længere, bør vinene lægges et andet sted i hjemmet, gerne et køligt sted, hvor temperaturen er mere konstant f.eks. i soveværelset under sengen eller i bunden af et skab. Varme stiger opad, så opbevar vinen så tæt på gulvet som muligt.

Vil man lagre vine længere end 2-3 år anbefales det at investere i et vinskab, der holder en konstant temperatur. Optimalt skal vin lagres et sted mellem 12 og 15 grader, jo længere lagring, jo vigtigere er dette.

Myte: Vin skal opbevares liggende

Traditionelt har overbevisningen været, at vine skal ligge ned under opbevaring for at undgå udtørring af korkproppen. Overbevisningen har været så stor og er blevet italesat så mange gange, at det er blevet en sandhed til trods for, at det ikke understøttes af de fysiske forhold, der gør sig gældende i flasken.

En portugisisk undersøgelse har i forbindelse med et ph.d. projekt nu sat to fede streger under, at der ikke er noget belæg for at lægge flasken ned.

Fugtigheden i det lille luftrum mellem korken og vinen er altid tilstrækkelig høj til, at korken ikke udtørrer, fordi vinens overflade er så relativt stor i forhold til luftrummets størrelse. Sandsynligheden for, at proppen kan udtørre udefra er til gengæld til stede, hvorfor man i højere grad bør være opmærksom på dette frem for risikoen indefra og ud.

Særligt om vinteren kan luften være tør i Danmark og danske hjem, og opbevarer man vine mere end 2-3 år, bør man derfor medregne fugtighed sammen med temperatur som væsentlige faktorer, der har indflydelse på vinens udvikling og korkens evne til at forsegle flasken.

Den optimale luftfugtighed for opbevaring af vin er 70% men alt mellem 50% og 80% betegnes som sikkert. Mens den optimal temperatur for lagring af vin er 12 °C, men 10-16 °C. er acceptabelt.

Vinflasker kan stadig opbevares liggende uden problemer f.eks. af praktiske årsager, men det teoretiske belæg for at gøre det, er ikke til stede.