Indkøbsliste

Rediger produkt

Gem

Dekantering og servering af vin

DEKANTERING AF VIN

Når du skal servere vin, skal du start med dekantering. Når du dekanterer vin bliver vinen iltet, hvilket giver vinen lov til at udvikle sig hurtigere og dermed øge smagsoplevelsen.

Før du dekanterer en vin bør karaflen vineres i en lille smule af vinen.

Det gøres ved, at man hælder 2-3 cl vin op i karaflen, slynger det godt rundt, hvorefter det kasseres. Eventuelle duftspor er nu succesfuldt fjernet, og karaflen er klar til at modtage vinen.

Serveringstemperatur

Den rette serveringstemperatur betyder en hel del for oplevelsen af vinen.

Overordnet set arbejder man med fire forskellige serveringstemperaturer for vin. En optimal serveringstemperatur kan defineres som det antal grader celsius, vinen skal have for at være i bedst mulig balance.

Er vinen ikke tempereret korrekt i forhold til sin type, kan det give en forringet oplevelse af vinen f.eks. at alkoholen dominerer smagen, eller at vinen mangler syre til at balancere sødme.

 

De 4 forskellige serveringstemperaturer for optimal nydelse af 4 grundtyper vin er:

1. Lette, friske hvidvine og rosevine samt mousserende vine: ca. 7 grader
Sådan opnår du temperaturen: Servér vinen enten direkte fra køleskabet eller tag den ud 15 min før servering.

2. Fyldige hvidvine (typisk fadlagrede) og rosevine samt søde vine: ca. 10 grader
Sådan opnår du temperaturen: Tag vinen ud af køleskabet 30 min før servering.

3. Lette rødvine og de fleste hedvine: ca. 15 grader
Sådan opnår du temperaturen med udgangspunkt i stuetemperatur: Sæt rødvinen på køl 40 min før servering eller køl den helt ned i køleskab og tag den ud ca. 1 time før servering.

4. Kraftige rødvine: ca. 18 grader
Sådan opnår du temperaturen med udgangspunkt i stuetemperatur: Sæt rødvinen på køl 20 min før servering.

 

HUSK: Når vinen skænkes i glasset stiger temperaturen typisk 2 grader. indenfor de første par minutter, og det kan derfor være formålstjenligt at servere vinen en grad eller to under den anbefalede.

Har du ikke et vinkøleskab, eller en kælder til opbevaring af vinene, så er der en god tommelfingerregel, der siger, at en vin stiger 1 grad i temperatur hvert 10. minut, hvis den har været på køl og kommer ud i stuetemperatur.

 

Det gode (vin)værtskab

Godt værtskab er både dejligt at nyde og give. Hermed et par gode råd til at gøre dit værtskab endnu bedre, når det kommer til vinservering.

Sørg altid for at temperere vinen korrekt forud for nydelse. Det er ærgerligt at servere vinen ved forkert temperatur, fordi man for sent finder ud af, hvad man skal drikke.

Der er ingen grund til at trække rødvinen op flere timer før servering. Den mikroskopiske overflade, der herved kommer i kontakt med luften, er ikke stor nok til, at det har nogen indflydelse på vinen, om den åbnes et par timer før servering eller ej. Hvis man vil gøre noget, skal man dekantere vinen, og evt. hælde den tilbage på flasken, hvis man ønsker at servere fra den frem for fra en karaffel eller kande. Husk også, at visse hvidvine har godt af at blive dekanteret. Det kan for eksempel være ung hvid Bourgogne eller ung tør Riesling.

Det kan være hensynsfuldt at beslutte på forhånd, om man vil skænke til alle i løbet af aftenen, eller om gæsterne selv skal skænke, når deres glas er tomt. Vælges det sidste, er det en god idé at sige til sine gæster, at man ikke ønsker, de sidder med tomme glas, så de skal føle sig hjemme og skænke, når de lyster.

Mange er i rollen som gæster lidt nervøse ved selv at skænke, hvis ikke de er blevet opfordret til det, da det kan virke grådigt og som mangel på pli. Vælger man som vært at skænke vin til alle løbende gennem aftenen, er det ens ansvar som den gode vært at sørge for, at ingen gæster mangler vin, og hvis de gør, at det så skyldes, at de har frabedt sig mere.