Indkøbsliste

Rediger produkt

Gem

FødevareBanken & Netto inviterer danskerne med til at gøre en forskel for udsatte i julen

26. november 2018

FødevareBanken & Netto inviterer danskerne med til at gøre en forskel for udsatte i julen

Flere og flere danskere mangler rammerne for at fejre en god jul. Enten på grund af ensomhed, fattigdom eller sociale problemer. Samtidig har Netto frisk overskudsmad til rådighed, når flere hundrede Netto-butikker lukker ned for julen. Derfor søsætter FødevareBanken og Netto denne jul et landsdækkende projekt, hvor målet er at sikre, at maden fra Netto ender som julemåltider. Det gøres ved at uddele ca. 40 tons overskudsmad til frivillige ildsjæle og organisationer, der hjælper udsatte danskere i julen. For mad skal spises – når det kan, mener FødevareBanken.

Problemet med, at der er flere og flere udsatte i Danmark, er velkendt. Især blandt unge og i børnefamilier. Ifølge årsrapporten[1] fra Rådet for Socialt Udsatte er der flere end 48.000 (heraf mere end 9.000 børn). En stigning på 3.000 alene fra 2015 til 2016, og 6,3 % af den voksne danske befolkning oplever ofte eller en gang imellem at være alene, selvom de mest har lyst til at være sammen med andre[2], og nye tal fra Kraka viser, at der er dobbelt så mange unge hjemløse i dag som for otte år siden[3]. Derfor har FødevareBanken, der er Danmarks største aktør inden for bekæmpelse af madspild,  denne jul slået sig sammen med Danmarks største supermarkedskæde, Netto, for at give en hjælpende hånd til dem, der hver dag kæmper for at gøre livet lidt bedre for udsatte danskere.

Mad skal spises – når det kan: Hjælp os med at gøre en forskel for udsatte

Det sker ved, at FødevareBanken i en særlig national juleindsats tilbyder danske NGO’er og frivillige ildsjæle at få del i de godt 40 tons overskudsmad fra Netto og sikre, at den ender som julemåltider til de danskere, der har størst behov. Maden er gratis, og det eneste, man skal gøre, er at ansøge på www.netto.dk/juledonation. FødevareBanken og Netto regner med, at de godt 40 tons mad vil svare til ca. 100.000 julemåltider til udsatte danskere.  

”Vi er ude i hele landet hver dag, hvor vi leverer mad til udsatte, og vi oplever desværre, at der bliver flere og flere udsatte familier i Danmark, som kæmper med at få hverdagen til at hænge sammen. Andre er udsatte på grund af ensomhed eller manglende netværk. Men der er heldigvis mange frivillige organisationer eller helt private mennesker, der har påtaget sig opgaven med at stable julearrangementer på benene for de mennesker. Vi vil gerne støtte ved at give maden til disse arrangementer. Sådan kan vi bidrage til, at dem, der har rigtig meget brug for det, også kan mærke det er jul, ” siger Karen-Inger Thorsen, adm. direktør i FødevareBanken.

De 40 tons mad som FødevareBanken og Netto forventer at kunne give til de danske organisationer og frivillige til deres julearrangementer er beregnet ud fra seneste års overskudsmad fra Nettos helligdagslukkede butikker. Tallet er faldet år for år i takt med, at Netto arbejder systematisk med at mindske madspildet. Dermed er overskudsmaden fra julen faldet fra 75 tons til forventet 40 tons i 2018.

”Vi har stor respekt for de mange organisationer og helt private mennesker, som vælger at gøre julen til noget særligt for de danskere, der er i klemme i julen. I Netto mener vi, at fødevarer skal ende som måltider. Så hvis vi efter en travl julemåned, hvor danskerne vil have fyldte hylder og mangfoldighed af varer, kan sikre, at vores juleoverskud kan være med til at give andre overskud i julen, så mener vi, at det er langt bedre end at bortskaffe. Derfor støtter vi op om FødevareBanken og stiller maden til rådighed,” siger Brian Seemann Broe, der er landedirektør for Netto.

Der er mange måder at hjælpe på

Netto har siden 2016 arbejdet aktivt for at gøre en reel forskel for udsatte danskere sammen med FødevareBanken og Kirkens Korshær ved at afholde særlige jule- og påskefrokoster landet over samt samle midler til at sikre måltider for udsatte danskere. I 2017 blev det til 370.000 måltider, og i 2018 er målet at nå en halv million måltider med en ekstra stor indsats i julemåneden. Ud over påske- og juleinitiativerne skal de 500.000 måltider nås gennem salg af Drik&Støt vandflaskerne i Netto og donationsknappen i Nettos flaskeautomater samt via salg af de unikke FødevareBanken-julekort, der netop nu er at finde i alle Nettos butikker.

Sådan kan du hjælpe med at samle måltider ind til socialt udsatte danskere:

  • Når du køber et FødevareBanken-julekort i Netto, donerer du 5 måltider
  • Når du køber Drik&Støt vand i Netto, donerer du 10 øre pr. flaske – ergo for hver 300 flasker vand donerer danskerne 5 måltider.
  • Når du donerer din flaskepant i en Netto flaskeautomat, giver du for hver 6 kr pant 1 måltid

Sådan ansøger du eller din organisation om overskudsmad til jularrangementer:

  • Alle danske organisationer og frivillige ildsjæle, der arbejder med at skabe julearrangementer for udsatte, eller kunne tænke sig at lave et arrangemet denne jul, kan inden d. 12. december 2018 søge om at få del i de godt 40 ton madvarer på netto.dk/juledonation.
  • Organisationer kan desuden på info@fødevarebanken.dk søge om at få madbilletter i Aarhus, Odense og København, som de kan dele ud til deres brugere. Brugerne vil så selv juleaftensdag kunne fylde to juleposer med mad til en komplet julemiddag i udvalgte Netto-butikker.

 

-o-

 

Pressekontakter:

Brian Seemann Broe, Landechef Netto, Salling Group, +45 87785002

Karen-Inger Thorsen, Direktør i FødevareBanken, +45 23408951

Om Netto

Netto er Danmarks foretrukne dagligvarekæde og største leverandør af økologi til de danske husstande. Det er vi stolte af. Lige siden Netto slog dørene op til den første butik i 1981, har danskerne taget godt imod idéen om, at alle skal have råd til kvalitet i hverdagen. Det betyder, at Netto er vokset og nu dækker hele Danmark med 500 butikker. I 1990 åbnede Netto sin første butik i udlandet, og i dag er der 1.300 Netto-butikker fordelt i Sverige, Tyskland og Polen. Netto er en del af Salling Group. Læs mere om Netto på www.netto.dk.

Som den største dagligvarekæde har Netto et ansvar for at sætte et særligt aftryk i fødevareindustrien. Det betyder bl.a., at Netto er de første i detailvarehandlen, der har introduceret en mejeriserie med fokus på dyrevelfærd. Derudover har Netto et tæt samarbejde med lokale producenter af økologiske varer.

Om FødevareBanken

FødevareBanken er en non-profit organisation, der bekæmper madspild og madfattigdom i Danmark. På den ene side kasseres der dagligt enorme mængder mad i fødevarebranchen, hvilket betyder spild af ressourcer og en belastning for miljøet. På den anden side er en del af de dårligst stillede i vores samfund ofte frataget muligheden for et dagligt og nærende måltid, som har afgørende betydning for deres sundhed. Det kæmper vi for at ændre.

 

[1] Årsrapport 2018 fra 'Rådet for Socialt Udsatte'https://www.udsatte.dk/dyn/resources/Publication/file/5/95/1527853641/udsatte-arsrapport_2018_40-web.pdf 

[2] Den Nationale Sunhedsprofil 2017: https://www.sst.dk/da/udgivelser/2018/~/media/73EADC242CDB46BD8ABF9DE895A6132C.ashx

[3]Hjem til Alle rapport om ungdomshjemløshed 2018: http://hjemtilalle.dk/wp-content/uploads/2018/11/Hjeml%C3%B8sebarometeret-dansk-hjeml%C3%B8shed-i-nordisk-perspektiv-121118.pdf