Indkøbsliste

Rediger produkt

Gem

Udnyt sommerens tomater

Udnyt de danske solmodne tomater, som du finder en overflod af netop nu. Vi giver dig 6 idéer til lækre opskrifter på tomater, så du kan nyde dem her og nu, og så du kan gemme dem, til når efteråret banker på.

3 idéer til at spise tomaterne her og nu

Ovnbagte tomater

Fyld et ovnfast fad med hele tomater. Vend dem i olivenolie, og krydr med frisk estragon, oregano eller basilikum, salt og peber. Bag i ovnen ved 150 grader til de er helt møre og lidt mørke. De ovnbagte tomater er perfekte som tilbehør til sommerens grillretter.


Gazpacho

Kold tomatsuppe er indbegrebet af sommer, og denne opskrift er super enkel.

  • Tag 1 skrællet agurk, 1 rød og 1 grøn peber uden kerner, 1 kg røde modne tomater, 2 hvidløg og 1 bundt forårsløg og 2 skiver hvidt brød uden skorpe, og skær dem ud i mindre stykker.
  • Bland det hele godt sammen i en skål, og mas saften ud af grøntsagerne. Lad blandingen stå og trække i mindst en halv time.
  • Blend alle ingredienser godt.
  • Smag til med olivenolie og lidt vineddike.
  • Stil suppen i køleskabet til den er kold, og servér den med ristet brød penslet med olie.


Tomatfladbrød på grillen

Hvis du alligevel har tændt grillen og er den heldige ejer af en pizzasten, så prøv at smide en pizzadej med friske skiver tomater oven på, på pizzastenen på grillen. Bag tomatpizzaen i grillen og server den direkte fra den varme sten. Dryp god olivenolie over og drys med frisk basilikum. Nu har du et lækkert varmt fladbrød til middagen.

3 idéer til at gemme sommerens tomater til efteråret

Lav din egen ketchup

Den kommer ikke til at smage af almindelig ketchup, den kommer til at smage bedre.

  • Kog tomaterne ved meget svag varme i ca. 30 minutter.
  • Blend dem med en stavblender eller almindelig blender.
  • Lad tomatketchuppen koge ind til en passende konsistens, ved svageste varme (det tager nogle timer).
  • Smag til med æblecidereddike, brun farin, hvidløg, Worcestershire sauce, stødt nellike og kanel.

Hæld ketchuppen på skoldede glas, og opbevar den på køl.


Ovntørrede tomater

De ovntørrede tomater kan nok ikke holde helt til kulden kommer. Sandsynligvis er de spist længe inden.

  • Læg halve tomater på en bradepande med bagepapir.
  • Drys salt og rosmarin over.
  • Bag dem i ovnen i ca. 7 timer ved ca. 75 grader (ovnen må ikke være varmere, for så karamelliserer tomaterne). Sørg for, at dampen i ovnen kan slippe ud.

Hæld de tørrede tomater på glas og opbevar dem i køleskabet. Du kan også dække dem med olie, så holder de længere. Soltørrede tomater smager fantastisk i salater, til tapas, og som et ekstra pift til kødsovsen.


Henkogte tomater

  • Fyld henkogningsglas, eller glas med skruelåg. op med solmodne tomater (halvér dem, hvis de er store, og pres dem godt sammen).
  • Pak krydderier ned i glassene: Fx basilikum, oregano eller rosmarin, salt og peber.
  • Hæld olivenolie over (ca. 1 dl olie pr. 1 kg tomater).

Sæt glassene i ovnen ved 110-140 grader, og lad dem stå og boble til tomaterne har fået en god konsistens. Tag dem ud af ovnen og lad dem afkøle. Der skal låg på glassene, når de står i ovnen, men det er vigtigt, at de ikke er lukket helt til, så varme og damp kan komme ud. Luk lågene helt til, når du tager dem ud af ovnen, så de køler ned med lukket låg. Det skaber et vakuum, som gør, at tomaterne kan holde sig længe.

Mere inspiration
SPAGHETTI MED GRILLEDE BLOMMETOMATER