Udnyt de danske solmodne tomater, som du finder en overflod af netop nu. Vi giver dig 6 idéer til lækre opskrifter på tomater, så du kan nyde dem her og nu, og så du kan gemme dem, til når efteråret banker på.
Ovnbagte tomater
Fyld et ovnfast fad med hele tomater. Vend dem i olivenolie, og krydr med frisk estragon, oregano eller basilikum, salt og peber. Bag i ovnen ved 150 grader til de er helt møre og lidt mørke. De ovnbagte tomater er perfekte som tilbehør til sommerens grillretter.
Gazpacho
Kold tomatsuppe er indbegrebet af sommer, og denne opskrift er super enkel.
Tomatfladbrød på grillen
Hvis du alligevel har tændt grillen og er den heldige ejer af en pizzasten, så prøv at smide en pizzadej med friske skiver tomater oven på, på pizzastenen på grillen. Bag tomatpizzaen i grillen og server den direkte fra den varme sten. Dryp god olivenolie over og drys med frisk basilikum. Nu har du et lækkert varmt fladbrød til middagen.
Lav din egen ketchup
Den kommer ikke til at smage af almindelig ketchup, den kommer til at smage bedre.
Hæld ketchuppen på skoldede glas, og opbevar den på køl.
Ovntørrede tomater
De ovntørrede tomater kan nok ikke holde helt til kulden kommer. Sandsynligvis er de spist længe inden.
Hæld de tørrede tomater på glas og opbevar dem i køleskabet. Du kan også dække dem med olie, så holder de længere. Soltørrede tomater smager fantastisk i salater, til tapas, og som et ekstra pift til kødsovsen.
Henkogte tomater
Sæt glassene i ovnen ved 110-140 grader, og lad dem stå og boble til tomaterne har fået en god konsistens. Tag dem ud af ovnen og lad dem afkøle. Der skal låg på glassene, når de står i ovnen, men det er vigtigt, at de ikke er lukket helt til, så varme og damp kan komme ud. Luk lågene helt til, når du tager dem ud af ovnen, så de køler ned med lukket låg. Det skaber et vakuum, som gør, at tomaterne kan holde sig længe.