Indkøbsliste

Rediger produkt

Gem

Sådan sylter du havens lækkerier

Når sommeren er ved at gå på hæld og haven bugner, eller grøntafdelingen frister med blommer, tomater og grøntsager, så er det tid til at finde patentglassene og de gode konserveringsmetoder frem. Læs med, og bliv klog på at sylte lige her.

Hele pointen med at sylte er faktisk, at du konserverer dine råvarer. Det betyder, at du kan nyde havens lækkerier i meget længere tid, end hvis du skulle spise dem friske, og så smager det heldigvis også rigtig godt. Du kan stort set sylte alt, hvad der gror i din have – især grøntsager og frugter som agurker, græskar og blommer egner sig rigtig godt som tilbehør til aftensmaden, mens bær selvfølgelig er oplagte til at lave lækker marmelade og syltetøj. 

Denne opskrift dækker over en klassisk hotdog, men med lækre, hjemmelavede toppings bl.a. syltede agurker
Opskrift: Syltede agurker

Metoder og opbevaring

I Danmark har vi en lang tradition for eddikesyltning af både frugt og grøntsager. Kombinationen af eddike og sukker giver de syltede sager en god holdbarhed, og smagen kan varieres i det uendelige med friske krydderier som dildskærme, ingefær og estragon og tørrede sylteklassikere som peberkorn, laurbærblade, chili osv.

Det er klassisk at tilsætte frisk peberrod, som er bakteriehæmmende og yderligere forlænger holdbarheden. En anden metode er syltning med alkohol, som er særligt velegnet til frugter og bær. Alkohol er et godt konserveringsmiddel, særligt hvis alkoholprocenten er høj. Vælg derfor gerne spiritus med en procent på 60 og derover. Og gider du ikke Stroh-rom i dine syltede bær, så sørg for at opbevare dem køligt.

Denne opskrift dækker over en klassisk hotdog, med inspiration fra Tyskland bl.a. med syltet kål
Opskrift: Syltet kål

Opbevaring skal være god

Patentglas i forskellige størrelser er et must i syltekøkkenet. Gå for eksempel efter de fine tyske Weck-glas i forskellige faconer. Udstikkere til udstening af kirsebær og blommer er praktiske, og små gafler til at prikke tomater, drueagurker og blommer med er også med til at gøre syltearbejdet nemmere.

Vidste du, at …

i gamle dage var det syltning en nødvendighed? Det var vigtigt at få mest muligt ud af naturens gaver, for så kunne man lettere klare sig gennem vinteren.

Praktiske til opbevaring og smukke til anretning
Patentglas

Før du går i gang

Når du skal sylte, skal du altid vaske dine bær, frugter eller grøntsager godt og grundigt. Hvis du har overset en blød eller muggen plet, kan eksempelvis din marmelade mugne efter kort tid. Skold altid dine syltetøjsglas, inden du tager dem i brug, og skyl dem også en gang med enten spiritus eller atamon – så er de helt fri for bakterier. Hvis du vil forlænge holdbarheden på dine syltesager, kan du tilsætte 1 spsk. Atamon til den varme syltelage. Er der spiritus i de syltede sager, forlænger det holdbarheden i sig selv.

Få 6 idéer til lækre opskrifter på tomater
Udnyt de danske solmodne tomater

Når du opbevarer

Vær omhyggelig med at få syltelagen til at dække frugt eller grønt – enten ved at pakke fyldet godt sammen i glasset, så det holder sig i spænd under overfladen eller ved at lægge en lille tallerken eller et låg fra et mindre sylteglas ned som pres. Opbevar altid de syltede sager på køl, så de holder længst muligt. Og sørg for at bruge helt rene redskaber, når du tager af dine syltevarer, og lukke glassene tæt til igen, når først der er hul på dem. Sidst, men ikke mindst: Spis lækkerierne, mens de er nogenlunde frisklavede!

Denne opskrift dækker over en super nem chutney lavet på tomat, peberfrugt og løg
Opskrift: Syltet peberfrugt, rødløg og tomat

Når du sylter

Hvis du vil sylte dine bær til en marmelade eller syltetøj, starter du ud med en simpel grundopskrift. Den består af en smule vand, så bunden af gryden er dækket, bær og halvdelen af bærrenes vægt i sukker. Du skal altså bruge 50 gram sukker til 100 gram bær.

Vælger du at sylte eksempelvis græskar, agurker eller blommer, er det en god idé at finde en opskrift, der passer til netop den grøntsag, du vil sylte. Vil du gerne eksperimentere med forskellige krydderier, kan du blot læne dig op ad opskriften.

En dejlig marmelade til morgenmaden eller ostebordet.
Opskrift: Krydret æblemarmelade

Stikkelsbærmarmelade

Det skal du bruge:

1 kg stikkelsbær
500-750 g rørsukker (alt efter hvor syrlige bærrene er)
½-1 dl vand
1 vaniljestang
Atamon eller spiritus til skylning af glas

Sådan gør du:

Nip og skyl bærrene, og bring dem i kog med vandet. Lad bærrene koge helt ud, og tilsæt så sukkeret under omrøring. Kog marmeladen yderligere 15 minutter, til den begynder at tykne let.
Hæld marmeladen på skoldede glas skyllet med Atamon eller spiritus, og luk til med det samme.
Spis marmeladen på brød, eller put den i pandekager – gerne med is.

 

Tekst Marie Holm og Søs Lytjohan