Når du om sommeren rykker ud i det fri og laver mad på grill, kan det være en videnskab at ramme den perfekte stegetid. For hvordan er det nu med de forskellige kødtyper, når der er kul involveret? Vi guider dig her.
Først og fremmest gælder det om få tændt godt op i grillen, så den er varm nok. En grillstarter er det mest sikre. Du lægger bare et par optændingsblokke i bunden, og fylder grillstarteren cirka to tredjedele op med briketter, og så er kullene klar til brug efter cirka en halv time. Husk, at de skal være helt grå, før de er gennemvarme. Sørg for at fylde briketterne i siden af grillen, så du både har et område, hvor du kan stege på direkte, men samtidig har et sted med indirekte varme.
Et par lækre grillbøffer får munden til at løbe i vand på de fleste. Er dine bøffer 2-2,5 cm tykke, får du dem medium sådan: Steg bøfferne i cirka et minut på hver side på direkte varme for at få en god stegeskorpe, og flyt dem derefter over på den indirekte varme, og steg dem færdig i cirka fem minutter. Lad bøfferne hvile i ti minutters tid, inden du serverer dem.
Kyllingefileter steger du på samme både som bøfferne. Er det en hel grillkylling, du har på menuen, skal du stege den på indirekte varme med låg i cirka en time og et kvarter.
Læs også: 9 gode grøntsager til grillen
Ingen grillaften uden sprødstegte pølser. Du kan undgå, at de sprækker, ved at prikke huller i pølserne, så væsken kan komme ud. Steg pølserne på direkte varme og vend dem tit, så bliver de både sprøde og smagfulde.
Få inspiration til hvad du ellers kan grille, når vi guider til 7 vigtige ting til din grill.
Fisk på grillen – og især laks – er en klar sommerfavorit hos de fleste. Gnid laksebøfferne med citron, lidt smør, salt og peber, og grill dem under låg i 10-15 minutter. Laksen er færdig, når du kan dele den med en gaffel, og den stadig er lyserød indeni.
Rens mørbraden, og pensl med olie, salt og peber. Brun den først på direkte varme under låg på alle sider, og lad den derefter stege på indirekte varme under låg i cirka 50 minutter. Brug dit stegetermometer, og vent indtil den er 54 grader – så er den perfekt rosa indeni. Lad stegen hvile i 15 minutter før servering.
TIP!
En lækker marinade er også god til kød, når du skal grille – men vent med at komme marinaden på til efter, kødet er stegt, for marinader indeholder ofte sukker og brænder derfor nemt på.
Marinade er indbegrebet af grill, og hver grillmester har sin hemmelige ingrediens. Få inspiration til 4 forskellige marinader, og lav den perfekte marinade til grillsæsonen.