I år står sommerferien for mange i Danmarks tegn, og heldigvis byder vores egen lille andedam på masser af oplevelser, der er fulde af sjov, eventyr og magi – vi skal bare lige køre derhen først.
Bare rolig. Det behøver heldigvis ikke at ende med skrig, skrål og konstante ’Er vi der snart?’-spørgsmål fra bagsædet. Vi har nemlig samlet en masse tips til sjov underholdning på bagsædet, så alle får en hyggelig biltur.
Giv ungerne hver deres bingoplade med billeder af ting, som de kan se ud ad vinduet på vejen. Det kan for eksempel være en rød bil, en sommerfugl, en lastbil eller en bro. Når de har fået øjet på en ting, skal de farvelægge den, og når hele pladen er farvet, får de en lille præmie. Hvis du synes, det er sjovt, kan du selv tegne bingopladen – ellers iler vi med hjælp med denne bingoplade, der er lige til at printe ud og tage med i bilen.
Hent din bagsæde-bingoplade her
Ungerne får hver deres stykke papir med ti forskellige farver på, og så gælder det om at holde øjnene åbne. De skal nemlig finde en ting med hver farve – og tegne eller skrive, hvad de har set. Det kan for eksempel være en rød bil, en gul sol (hvis I er heldige) og et grønt træ. Tegn selv farverne på et stykke papir, og husk at give god plads til tegningerne.
Forbereder du denne flaskeskatte-jagt hjemmefra, er du garanteret flere minutters dyb koncentration på bagsædet. Tag en stor sodavandsflaske eller et rødbedeglas og fyld det 2/3 op med ris. Put nu 20 små ting derned – det kan være en mønt, en perle, en legoklods og andre småting fra ungernes værelser. Lad dem skiftes til at rulle flasken rundt i hænderne, indtil de finder alle tingene, eller forbered flere flasker, og se, hvem der får øje på alle tingene først. Alt efter deres alder, kan du tegne de 20 ting, de skal finde eller give dem et blankt papir med tyve felter, hvor de selv kan tegne/skrive tingene på.
En pose mini-skumfiduser og en stor stak tandstikkere. Mere behøver du ikke for at give ungernes kreativitet et lille puf. Lad dem sætte tandstikkere og skumfiduser sammen til sjove figurer, et hus eller et virkelig højt tårn. Med mindre de altså når at spise alle skumfiduserne først.
Tip! Husk også at pakke vådservietter til små fedtede fingre, en affaldspose til skrald, et tæppe til en lille lur og masser af vand – gerne i en køletaske.
I stedet for bare at lade musikken spille i baggrunden, kan I skrue godt op for playlisten og skråle med på jeres yndlingsnumre. Lad hele familien skiftes til at ønske et nummer – også selvom det betyder, I kommer hele MGP-albummet igennem flere gange, inden I når jeres destination. Det er hyggeligt og sjovt, og får tiden til at flyve afsted på bagsædet.
En klassiker, som er sjov og udfordrende for både store og små. I skiftes til at tænke på et dyr, og så skal de andre stille ja-eller-nej spørgsmål, indtil én gætter det rigtige dyr. I kan for eksempel spørge: Lever dyret i Danmark? Går det på fire ben? Kan det flyve?
Orker du ikke at høre MGP på repeat, så lad ungerne lave deres egen playliste hjemmefra, og giv dem et par høretelefoner på. Det giver et øjebliks ro til de voksne – og et par gode grin, når de skråler med på deres yndlingssange på bagsædet.
TIP!
Husk også at pakke vådservietter til små fedtede fingre, en affaldspose til skrald, køkkenrulle til leverpostejsmadderne, et tæppe til en lille lur og masser af vand – gerne i en køletaske.
Den første deltager siger et ord, og nu skal den næste finde et ord, der passer dertil. Hvis den første for eksempel siger ’Vaffel’, kan den næste sige ’is’, og den tredje kan sige ’terning’ – og sådan fortsætter I. Når en af jer ikke kan fortsætte ordkæden, ryger han eller hun ud af legen.
Forbered en lille stillesiddende skattejagt hjemmefra ved at fylde en stor sodavandsflaske næsten op med ris. Gem 20 små ting dernede, og lad ungerne rulle flasken rundt i hænderne, indtil de finder alle tingene. Det kan være alt godt fra børneværelset som for eksempel en legoklods, en perle eller en mønt.
Tegn et kort med jeres tur og kørerute på til børnene, så de selv kan følge med i, hvor langt I er nået. Skal I for eksempel køre fra København til Blokhus, kan du tydeliggøre forskellige markører på ruten som det farvede vandtårn ved Pedersborg, Storebæltsbroen, Lillebæltsbroen osv.
Lidt lækkert at gumle på er også et godt fif til ro på bagsædet. Selvom det er fristende at fylde tasken med slik, chokolade og juice, så pak i stedet nogle snacks, der holder blodsukkeret stabilt hos de små banditter bagi. Det kan være friske blåbær og hindbær, gulerodsstænger, nødder og små bøtter med skyr eller yoghurt. Du kan også prøve at lave disse lækre æblechips med mynte hjemmefra.
Tag en frisbee, en bold eller et sjippetov med i bilen, og hold et par aktive pauser undervejs, hvor ungerne kan få brændt noget krudt af. Det kan bare være ti minutter med fuld fart på, så går det lidt bedre med at sidde stille i bilen bagefter.
Hvilken rute skal I vælge?
Vidste du, at Margueritruten er en afmærket turistrute for bilister gennem nogle af Danmarks mest naturskønne veje? Følger du den, kommer du og din familie gennem de mest spændende attraktioner vores lille land har at byde på. Ruten strækker sig over hele 4.218 kilometer, men I kan selvfølgelig bare lave jeres helt egen rute. Læs meget mere og planlæg på udinaturen.dk og naturstyrelsen.dk