Indkøbsliste

Rediger produkt

Gem

Sådan gør du dine havemøbler forårsklar

Efter en lang vinter er det tid til at gøre dine havemøbler klar. Vi guider dig til hvordan du giver møblerne en overhaling, så de er klar til endnu en dejlig lang havesæson.

Træ

Havemøbler af træ kan leve længe, og bevare deres smukke udseende, hvis blot de bliver passet og plejet. Specielt hårdt træ er meget modstandsdygtigt over for vind, vejr, råd og svamp, fordi de naturlige olier i træet fungerer som en slags naturlig imprægnering, men de har selvfølgelig brug for pleje.

Sådan gør du

  • Vask møblerne med en blød børste eller svamp. Er møblerne blevet grønne, kan du vaske dem med algefjerner.
  • Lad møblerne blive helt tørre.
  • Slib møblerne, først med groft sandpapir og derefter med fint. Slib altid med træets årer. Det er vigtigt at slibe, fordi træet fibre rejser sig, når du vasker møblerne.
  • Når møblerne er blevet pæne og bløde af slibningen, skal de have olie. Olien beskytter træet, og møblerne har godt af at få to omgange olie. Husk at mætte de afskårne ender godt, da træet er særligt sårbart her.
  • Har du malede træmøbler, følger du den samme procedure, men maler i stedet for at oliere.

Tip: stik hånden i en almindelig frysepose og påfør derefter olien. Posen suger ikke olie til sig som en pensel, trevler ikke og hænger ikke fast i træværket. Posen kan heller ikke selvantænde når du smider den ud.

Plastik

Plastikmøbler kræver ikke den store vedligeholdelse. Du skal blot vaske møblerne med rent vand. Du kan evt. bruge opvaskemiddel eller universalrengøring, hvis møblerne er meget beskidte. Har møblerne fået misfarvninger, du ikke kan få af, så prøv at ”slibe” møblerne med wienerkalk eller glaskeramisk kogeplade-rens, det ridser ikke. Test først om plastikken bliver beskadiget på et ikke synligt sted, før du går i gang.

Polyesterflet og fibertekstiler

Flettede havemøbler og fibertekstiler tåler både høj sol og pjaskende regn. De er nemme at rengøre, du skal blot vaske dem med sæbevand og en blød børste. Skyl efter med haveslangen for at få al sæben væk. Brug ikke en højtryksrenser, du kan komme til at beskadige overfladen.

Jern og aluminium

Havemøbler af jern er nemme at spule rene med vand, men husk at tørre dem af bagefter, så jernet ikke ruster. For at forhindre rust er det en god ide at male dem med maling eller klar lak, så vandet ikke kan trænge ind. Bliver aluminiumsmøblerne beskidte, skal de blot tørres af med en fugtig klud.

3 tips til at forlænge dine havemøblers liv:

  • Frisk dem op hvert forår. Rens og plej dem hvert år – det vil øge levetiden.
  • Lad regnen løbe af. Sørg for at regnen kan løbe af, når du ikke bruger møblerne. Stil stolene skråt op af bordet eller put et par sten under to af benene. Vandpytter øger risikoen for alger og råd.
  • Beskyt bordpladen med en voksdug. Sol, regn og blæst er hårdt for bordpladen en hel sommer, men en voksdug hjælper.