Indkøbsliste

Rediger produkt

Gem

Sådan får du frø og kerner til at spire

Drømmer du om at have din egen lille køkkenhave i vindueskarmen med tomatplanter og citrontræer, er der ingen grund til at gå ud og købe frø i dyre domme. Gem i stedet kerner og frø fra den frugt, du spiser, og hyg dig med at så, vande og pusle om dem, indtil de fine, små, grønne spirer dukker op.

Her får du en trin-for-trin-guide til, hvordan du bærer dig ad med udgangspunkt i noget af den frugt, du alligevel har liggende i køkkenet som for eksempel tomater, avocadoer, citroner og dadler.

1. Modn frugten

Inden du hapser kernerne, er det afgørende, at frugten er moden. Du kan speede modningsprocessen op ved at lægge frugten varmt og solrigt – og eventuelt lægge en banan ved siden af.

Tip! Brug altid kerner og frø fra frisk frugt – og helst økologisk, da sprøjtemidler kan forringe evnen til at spire.

Læs med og se, hvad du skal bruge for at blive forårsklar.
FORÅRSKLAR: 7 TING TIL HAVEN

2. Gør kernerne klar

Mindre kerner som i citroner og dadler skal skylles grundigt, mens større kerner skal skrubbes godt. Vil du plante tomater, skal du blot skære en tomat i tynde skiver – der er mange frø i en skive, og de spirer nemt. Andre kerner skal dog have lidt mere kærlighed, før de kan spire. Det gælder for eksempel avokadostenen, som du skal lægge i blød i 48 timer og derefter stikke fire tandstikkere ind i siderne på.

Tip! Nu du er i gang med de grønne fingre, kan du også forspire ærteblomst – så kan du glæde dig over de smukkeste blomster hele sommeren.

 

3. Sådan sår du kernerne

Det er allerbedst at så kernerne om foråret, hvor der er masser af lys og varme. Brug en fiberpotte, så kan du nemt plante ud i noget større, når spirerne er vokset op. Fyld potten med så- eller priklejord, så kerner får masser af næringsstoffer. Vand jorden godt igennem, inden du sår dine kerner. Dæk kernerne med 1-2 cm jord og vand igen. Nu gælder det om at væbne dig med tålmodighed, mens du venter spændt på, at de første små spirer skal dukke op.

Tip! Brug små planteskilte eller planteetiketter, hvor du kan skrive, hvad der er i potten. Så glemmer du ikke, hvad du har plantet hvor.

Er du i tvivl om, hvordan du starter bedst ud, så følg de gode råd her.
3 TRIN TIL EN FORÅRSFIN HAVE

4. Pas dine planter – og vent …

Indendørsplanter skal have masser af vand. Tjek hver dag, om jorden føles fugtig. Sidder der lidt jord fast på fingeren, er jorden perfekt og har ikke brug for vand. Der kan godt gå op til tre måneder, før kernerne begynder at spire. Når de har vokset sig større, er det en god ide at plante dem over i en større potte med pottemuld, så rødderne får plads at vokse på. Brug blomsterpinde eller -snor til at stabilisere spirerne, når de begynder at vokse vildt. Med tiden bliver dine kerner til smukke planter – som måske endda selv bærer frugt, hvis du når så langt.

Tip! Et lille væksthus kan hjælpe spirerne på vej. Det sørger for læ og varme, men sørg for god ventilation derinde på meget solrige dage.