Indkøbsliste

Rediger produkt

Gem

Lam – Kender du udskæringerne?

Lammekrone, -culotte eller -kølle, der findes et utal af udskæringer til lam. Nogle udskæringer er gode til grill, andre til langtidsstegning i ovnen og andre igen skal en tur på panden. Vi guider dig til de mest populære udskæringer.

Lammekrone

Du finder ikke så ofte lammekrone i køledisken, men når du gør, så skal du slå til. Lammekrone stammer fra den bedste ende af lammets halsstykke, og er meget mørt. Du steger lammekrone i ovnen, til den er rosastegt.

Frossent lammekød, bliver bedst, hvis du optør det langsomt i køleskabet

Lammekølle

Lammekølle egner sig rigtig godt til langtidsstegning i ovnen. Lammekøllen kommer fra lammets bagben, og kan være med eller uden ben. Lammekølle består af flere forskellige muskler og der er derfor også en del sener i. Køllen bliver bedst, hvis du rosasteger den, ellers kan den godt blive tør. Når du langtidssteger, bør ovnen stå på ca. 100 grader i 2,5 - 3 timer

Til lam passer krydderi-blandingen hvidløg, citron og timian

Lammekoteletter

Lammekoteletter stammer fra sadlen af lammet, det vil sige den bagerste del af ryggen. Ofte sidder ribbenet på koteletten. Du steger dem på panden til de er rosa og de er hurtige at tilberede.

Lammeculotte

Culotten på lammet kommer fra det øvre baglår og er mere fed end de fleste andre lammeudskæringer. Culotten er derfor velegnet til ovn og gril. Fordi kødet er mere fedt, er smagen mere intens og kan godt bære godt krydret tilbehør.

De fleste lam bliver slagtet når de er 6-7 måneder, så er fedtmarmoreringen god, og lammet ikke smager af ”uld”

Lammemørbrad

Mørbraden på et lam er lille og meget mager. Steg den hurtig på panden ved høj varme, så den bliver sprød uden at blive tør inden i. Mørbraden er meget mild i smagen.

Lammemedaljon

Lammemedaljoner bliver ofte skåret af lammets filet, som sidder på ryggen, som er det samme stykke som lammekrone og koteletter kommer fra, men nu blot uden ben. Lammemedaljoner må gerne være rosa, og du steger dem på panden.

Hvornår er kødet færdigsteg?

Når du steger dit kød så er stegetiden afhængig af ovnen. Brug et stegetermometer og mål varmegraderne i midten af kødet. Følgende grader gælder for lammekød:

  • Rosastegt: 62-65 grader
  • Let rosa: 65-68 grader
  • Gennemstegt: 70-72 grader
Mere inspiration
Lammekølle