Påsken står for døren, og vi har samlet syv søde ideer til påskebordet. Vi genbruger de brugte fyrfadslys og dekorerer en påskekage ved hjælp af et gækkebrev.
Stil en lille skål med karse ved hver kuvert, når du dækker dit påskebord. Det er praktisk og ser samtidig dekorativt ud, for nu kan gæsterne selv klippe karsen af og drysse over silden eller æggemadden.
Sådan gør du: Brug de tomme aluminiumsholdere til fyrfadslys, og fyld dem med vat. Så karse i dem, stil dem lyst, og husk at vande dem ofte. Det tager 4-5 dage for karse at blive klar, hvis det står i et lunt og lyst vindue.
Tip! Du kan også så karse i æggeskaller
Brug tomme æggeskaller som dekorative vaser på påskebordet og fyld dem med søde forårsblomster. Stil æggene i æggebæger eller æggebakker midt på bordet.
Sådan gør du: Lav et hul i æggeskallen i den spidse ende og hæld ægget ud. Vask forsigtig skallen og fjern hinden på indersiden. Hæld vand i det tomme æg, eller læg lidt fugtig oasis i bunden, og sæt minipåskeliljer, krokus og perleblomster i.
Skab gul påskestemning ved at bage gule påskebrød til frokost- eller morgenbordet.
Sådan gør du: Tilsætte lidt safran (ca. 1-2 gram safran pr 500 gram mel) til den væde, du skal røre gæren ud i, og følg derefter opskriften som normal. Så får du gule påskebrød.
Pynt kagen til kaffen med et sødt mønster lavet af et gækkebrev.
Sådan gør du: Læg et fint udklippet gækkebrev, eller en kageserviet oven på kagen og sigt forsigtig flormelis henover. Fjern gækkebrevet, og det fine mønster er nu synlig på toppen af kagen.
Tip! Hvis du dækker kagen med farvet glasur, står det hvide flormelismønster klart og fint- husk at glasuren skal være tør, før du lægger din påskeskabelon på.
Hårdkogte æg i smukke farver, ser festligt ud på påskebordet. Brug hvide æg, så farven står flottest.
Sådan gør du: Du kan vælge at koge æggene, så skallen bliver farvet, eller du kan hårdkoge æggene på normal vis dagen før, rulle dem, så skallen bliver knust, og lade de hårdkogte æg ligge i farvet vand natten over. På den måde bliver æggehviden farvet de steder, hvor ægget er revnet, og får derfor et flot farvet mønster, når de bliver pillet. Du kan bruge frugtfarve til at farve æggene med, eller du kan bruge diverse grøntsager du har i køleskabet.
Naturlig farve til at farve æg
Kog skaller og blade, og udnyt naturens egne smukke farver
Server frugtsalat i en melon, som ligner et påskeæg. Det er en sød og mere ”let” dessert efter en tung påskefrokost.
Sådan gør du: Åbn melonen ved at skære i siksak, hele vejen rundt. Målet er at få melonen til at ligne et æg, der er klækket. Udhul melonen og skær kødet i små tern. Du kan bruge en is-ske, så melonstykkerne kommer i fine kugler. Lav en lækker frugtsalat med melon og friske frugter og bær. Server frugtsalaten i den udhulede melon med ”låget” på. Pynt melonen med en fin silkesløjfe om maven som et påskeæg. Og du har det fineste melon-æg.
Lav et festligt brød til påskebordet ved at sætte æg i brødet inden du bager det. Brødet ligner lidt en fuglerede.
Sådan gør du: Du bruger din yndlingsbrødopskrift, men når du sætter brødet til hævning sidste gang, så form brødet, så det er rundt (læg det evt. i en smurt, rund springform) og sæt rå, ukogte æg ned i dejen, som var det æg, der lå i en rede. Vask æggene først, så der ikke er urenheder på skallen. Bag brødet i ovnen som normalt, og sæt det festlige brød på bordet. Æggene er nu hårdkogte og kan spises.