Indkøbsliste

Rediger produkt

Gem

Sådan passer du julens blomster

Julestjerne, hyacint og amaryllis. Julen har sine egne blomster. Vi ser på de mest populære og giver dig tips til, hvordan du passer julens blomster bedst og arrangerer dem utraditionelt.

Hyacint

Hyacinten er jo egentlig en forårsblomst, men de smukke velduftende løgplanter er blevet en fast del af julen. Hyacinter har bedst af at stå køligt, men de trives også rigtig fint i en vindueskarm. Når du køber hyacinter, så gå efter planter, der er helt grønne men hvor knoppen er synlig. Hyacinter skal vandes ofte, men sparsomt, for løget må ikke være fugtigt, så rådner det let.

Hyacinter er smukke, hvis du stiller flere samlet i hyacintglas. Stil dem f.eks. i en gruppe på en bakke og dekorer med julekugler i samme farve som hyacinterne. Tag en smuk æske eller kagedåse og fór den med plastik (brug f.eks. en frysepose til at fore med). Læg jord eller oasis i bunden og plant flere hyacinter sammen, dæk med mos, og du har en smuk juledekoration.

Vidste du at… frisk gran og frugt udskiller ethylen, som kan få juleblomsterne til at tabe bladene hurtigt, så tænk på ikke at stille dem for tæt på hinanden.

Julestjerne

Julestjernen med de smukke farvede højblade er en klassisk juleblomst. Planten kommer fra Mexico og bryder sig bestemt ikke om træk og kulde, så stil den ikke i kolde entreer eller steder med meget træk. Vand planten ofte med lunken vand, så den ikke tørrer ud, men undgå, at den står i vand hele tiden. Når du køber julestjerner, så se efter planter med spirende blomster i toppen og saftige blade, så holder den bedre.

Tænk på at beskytte din julestjerne mod kulde, når du transporterer den hjem, så overlever den bedre.

Køb minijulestjerner og stil dem i tomme konservesdåser uden mærkater og bind smukke bånd om. Stil dem evt. på et fad og dekorer med kogler eller nødder, for at få et rustik look.

Amaryllis

Amaryllis er ligesom hyacinter en løgplante. Vælg store løg, så er der større sandsynlighed for, at du får flere skud, og sørg for, at der er mindst en synlig knop. Du skal ikke vande din amaryllis, for knoppen svulmer op, ellers bliver planten bare lang og ranglet, og kan have svært ved at bære blomsterne.

Amaryllis er en af julens smukkeste blomster. Når amaryllis blomstrer, kan du vælge at rense løget for jord, binde farvet garn omkring løget og stil den i et klart glas, så det farvede garn i bunden spiller sammen med farven på blomsten i toppen.  En smuk, enkel og anderledes bordpynt til juleaften eller julefrokosten.

Smukke urtepotteskjulere til julens blomster

Skab julestemning, ved at lave din egen jule-potteskjuler.

  1. Sæt blomsterpotten i en plasticpose, så den ikke sætter fugtmærker. Bind mos omkring potten med ståltråd og lav en ”mospotte” som urtepotte skjuler.
  2. Find to skåle. En, som passer i størrelsen til juleblomstens potte, og en som er større i diameter. Sæt den mindste skål ned i den større skål og fyld rummet imellem de to skåle op med røde- og hvidstribede bolsjer, polkagrise, små julekugler, mos, eller måske en lyskæde. Sæt blomsten i skålen i midten, og du har en smuk og personlig potteskjuler.