Indkøbsliste

Rediger produkt

Gem

DIY julepynt af Claus Dalby

Claus Dalby, den kendte blomsterelsker og stemnings-skaber, giver i bogen "hvid jul" sit bud på en jul klædt i hvidt og præsenterer et overdådigt udvalg af dekorationer, kranse og buketter. I bogen får du en række ideer til, hvordan man med enkle midler kan skabe pynt i den lette og lyse nordiske stil.

For at gøre julestemningen fuldendt er der i bogen også forslag til kreative sysler som fremstilling af blandt andet juletræer med lammeøre, gaveindpakninger, julekort og islygter.

Vi giver dig her 3 ideer til DIY julepynt fra Claus Dalbys bog "Hvid jul".

Juletræer af fyrrenåle

Til træets grene bruges fyrrenåle, der ikke må være for korte. De længste bruges i bunden, og de kortere opefter. Begynd med at dyppe nåleparrenes samlede ende i hvid hobbylim fortyndet med lidt vand. Dæk derefter enderne med guldglimmer og læg dem til tørre. Til toppen limes tre nålepar sammen.

Form imens basen til træet af blomstertråd/vindseltråd. Begynd med toppen og arbejd nedefter. Træet skal ikke være massivt, men hult, og det er vigtigt, at tråden formes, så nålene kommer til at sidde i spænd. På den ene side må formen ikke være så løs, at nålene falder ud, men på den anden side heller ikke så fast, at nålene ikke kan stikkes i.
Regn med, at der går omkring en-to ruller tråd til et træ.

Dæk formen med glimmer. Spray med hårlak eller spraylim nede i en kasse ude i det fri. Drys nu formen med glimmer i en anden kasse. Sørg for, at den bliver godt dækket ved hele tiden at bevæge formen rundt nede i kassen. Så skal nålene stikkes i, ligesom når man syr, så enderne bliver synlige.

Begynd nedefra og sørg for, at de nederste nåle peger nedad. Fortsæt derefter opefter på kryds og tværs; der er ikke noget specielt system, dog er det vigtigt, at de øverste nåle peger op. Stik til sidst top- pen i som vist.

Giv træet en stamme af en tyk pind, der limes fast oppe i formen. Fyld ler i en potte. Stik stammen ned i leret og dæk med mos.

Juletræer med lammeøre

For at undgå, at lammeørebladene krymper, lægges de til tørre som forklaret på forrige opslag. Her er der også forslag til andre blade.

Bladene sprayes med lim, og der begyndes nedefra. Læg bladene omkring kanten af en styroporkegle, så stængelenderne peger op mod træets top. Klip undervejs stilkenderne af som vist på forrige opslag. Fortsæt opad mod toppen.
Det sidste blad formes med stilkenden pegende opad som vist på det nederste foto. Den skal altså ikke klippes af.

Pres en lige gren eller lignende op i keglens bund som stamme. Tag stammen ud igen og kom hobby- lim i hullet. Pres igen stammen op i keglen og læg den til tørre nogle timer.
Kom ler i en potte, stik stammen ned i leret og dæk med mos.

Som dagene går, skifter bladene farve fra grågrøn til lidt mere brun. Det ses tydeligt på det store billede. Det midterste træ og træet til højre er lavet en uges tid før det til venstre.

I stedet for styropor kan der også bruges oasis. Her hæfter spraylim dog ikke. Brug i stedet fortyndet hobbylim, der pensles på, så hele bladet bliver dæk- ket.

Runde islygter

Kunstfærdige ser lyslygterne ud. Men de er ikke svære at lave. Som form bruges balloner. Fyld vand i en ballon. Bind en knude og placer ballonen i en skål. Fryser det udenfor, kan man blot stille ballon og skål udendørs. Dette har jeg dog ikke erfaring med. Jeg har brugt en fryser, og her skal ballon og skål stå seks til otte timer.


Tag derefter den frosne skal ud og fjern ballonen. Hvis ballonen og formen er frosset fast til skålen, kan man kortvarigt sænke skålen ned i lidt varmt vand.
Så slipper den snart.

Nu har man en rund skal med vand indeni. En åbning laves ved igen at sænke kuglen i varmt vand – ikke meget mere end fem centimeter. Så smelter isen, og vandet kan komme ud. Det er vigtigt, at hullet bliver så stort, at man kan få et fyrfadslys ned i lygten.
Det er en god idé at tænde lyset, inden det place- res i lygten ved hjælp af en lang madpincet.

Man kan også købe stjerneforme og andet til at støbe islygter i, men på en eller anden måde bliver de lidt for perfekte og ens i formen. Jeg foretrækker ballon-metoden, hvor ikke to lygter bliver ens.