Indkøbsliste

Rediger produkt

Gem

5 nemme kalenderlys, du kan lave på 5 minutter

Snart er det d. 1. december, og tid til at tænde kalenderlyset. Har du ikke dekorationen på plads endnu, så læs med her, hvor vi giver dig 5 nemme og sjove ideer til kalenderlysdekorationen og ser lidt på den gamle tradition, som ikke er så gammel endda.

Kalenderlys på bordet

Et kalenderlys på spisebordet er fast tradition i rigtig mange hjem i december. Nogle sætter kalenderlyset i en fin juledekoration med gran og mos, andre i bedstemors gamle fine lysestage. Helt sikkert er det, at der skal levende lys til at tælle ned til juleaften.

Læs også: 5 adventskranse på 5 minutter

 

Sådan laver du en kalenderlysdekoration på 5 minutter

  • Stil dit kalenderlys på et rustikt stykke træ, gerne med bark – du kan fastgøre det med enten lim fra en limpistol, stearin eller en lille klump ler. Pynt med grankogler, og du har et flot, naturligt look.
  • Skær en rund form ud af våd oasis, og dæk oasissen med flot, grøn mos. Brug ståltråd til at holde den på plads, og sæt kalenderlyset ovenpå. Det er simpelt og let!
  • Lav en opstilling på et lille fad, hvor du sætter dit kalenderlys, en lille blomst og måske et par julekugler eller papirstjerner. Enkelt, men meget effektfuldt.
  • Fyld en glasflaske med vand, og læg en enkelt grangren deri. Sæt nu et smalt kalenderlys i flaskehalsen, og voila … I er klar til at tælle ned til jul.
  • Og endelig den allernemmeste. Sæt kalenderlyset i en skulpturel fyrfadsstage i fx støbejern eller smuk keramik, og hold det helt enkelt og minimalistisk.

Tip!
Du kan også lave dit eget autentiske kalenderlys ved at købe et enkelt hvidt bloklys og tegne streger og tal på med tusch som i gamle dage

 

Kalenderlyset er en dansk opfindelse

De fleste af vores juletraditioner stammer fra Tyskland, men kalenderlyset er opfundet i Danmark. Det er en forholdsvis ny juletradition, der stammer fra starten af 1900-tallet. Her var det almindeligt i skolerne, at man talte ned til jul, og flere familier havde deres egne hjemmelavede kalendere – nogle med lys, der blev tændt hver dag.

Læs på lime.dk: Smuk julekrans i nordisk stil

I midten af 1930’erne udkom en bog af en dansk journalist, der kom med en ide til børnene om at tegne streger med en tusch på et lys, så det blev delt op i 24 lige store dele. Hver dag skulle én del brændes ned, og den dag lyset brændte ud, var det juleaften og tid til at tænde træet. Og i 1942 begyndte den danske virksomhed Asp-Holmblad at producere de første kalenderlys i Danmark.