Vil du gerne have tjek på, hvilken temperatur din rødvin helst skal have, og hvordan du ilter din vin bedst? Få svar på det og meget mere, når vi giver gode råd om vin lige her.
Som udgangspunkt findes der rødvin, hvidvin og rosévin. Rødvin fremstilles af blå druer. Hvidvin fremstilles af grønne druer, men kan også produceres på blå druer uden skind. Rosévin er ikke en blanding af rød-og hvidvin, som mange tror, men produceres af blå druer, hvor drueskindet bliver sorteret fra under gæringsprocessen, så vinen får den flotte pink farve.
Der findes i alt omkring 3.000 druesorter med hver deres karaktertræk, så det kan være noget af en jungle af finde rundt i. Her er nogle af de mest populære:
Rødvin: Cabernet Sauvignon er verdens måske vigtigste rødvinsdrue og passer perfekt til røde bøffer. Merlot er en blød og letdrikkelige rødvin, som mange kan lide. Pinot Noir er mere frugtrig, hvilket gør den god til lettere retter.
Mangler du en god ret til rødvinen? Prøv disse lækre braiserede svinekæber i pasta.
Hvidvin: Chardonnay dyrkes over hele verden og har en smøragtig fylde og en duft af tørret frugt. Riesling er ofte lettere og mere forfriskende med smag af frugt og honning. Sauvignon Blanc stammer fra Bordeaux og smager af grønne blommer, friske æbler og hyldeblomster.
Prøv en tør hvidvin i denne opskrift på bagt torsk, grillet fennikel og dildmayo.
Når du serverer vin, er det ikke lige meget, hvilken temperatur den har. På de fleste vinflasker er der angivet en optimal temperatur, og ellers kan du tage udgangspunkt i disse retningslinjer.
Rødvin: 14-18 grader
Hvidvin: 10-14 grader
Rosévin: 8-10 grader
Det kan være en god ide at ilte din vin for at få den til at åbne sig, så smagsnuancerne kommer bedre frem. Er vinen meget ung, kan ilten også være med til at fremskynde tanninernes blødgøringsproces, så vinen ikke giver en skarp fornemmelse i munden.
Vin iltes, når den kommer i kontakt med luft, men det er ikke nok bare at tage proppen af flasken, da den smalle flaskehals begrænser kontakten mellem vin og luft. Derfor bør du hælde lidt vin i et glas, så vinens niveau i flasken kommer ned til et sted, hvor vinens overflade er større. Er vinen meget lukket, kan du også vælge at hælde vinen over i en karaffel.
For at få alle smagsnuancer til at træde frem, er det vigtigt, at vinglasset har den rigtige form og størrelse. Først og fremmest skelner man mellem hvidvins- og rødvinsglas. En god rødvin åbner sig ved stor kontaktflade med luften, men hvidvinen ikke har brug for så meget for at bevare sine smagsegenskaber.
I rødvinens verden kan du derefter vælge mellem bordeauxglas og bourgogneglas. Bordeauxglasset er typisk slankt og højt – perfekt til en kraftig rødvin som Cabernet Sauvignon eller Syrah, mens det runde bourgogneglas er ideelt til en mere enkel rødvin som Pinot Noir.
Er uheldet ude? Se her, hvordan du bedst fjerner rødvinspletter.