Indkøbsliste

Rediger produkt

Gem

Smagfulde svampe og champignoner

Portobello, champignon, østershatte. De er alle svampe og champignoner, som smager fantastisk. Vi går tæt på de mest kendte, og guider dig til tilberedning og opbevaring.

Champignon

Champignon er den mest almindelige spisesvamp, og nok også den de fleste kender. Champignoner bliver dyrket i store mørke haller, hvor det tager 2-3 uger at gøre dem klar til høst. Der er som udgangspunkt ikke den store forskel på brune og hvide champignoner, men den brune champignon har et lidt højere indhold af tørstof end den hvide, og har derfor en lidt mere intens smag og holder sig lidt længere.

Opbevaring: Champignoner bliver bedst opbevaret ved 8-10 grader, dvs. køligt, men ikke i køleskabet.

Er god i: Champignoner er milde i smagen og kan både spises rå i salater, stegt i svampesaucer, som fyld i sammenkogte retter, tærter m.m. Champignoner har samme fyldige umami-smag som kød, og er derfor perfekt til at strække kødet i kødsovser eller til at erstatte kød.

Vidste du, at svampe ikke er en grøntsag og ikke tæller med i de 600 gram frugt og grønt om dagen, som fødevarestyrelsen anbefaler?

Portobello

Portobello er en almindelig brun champignon, som har fået lov til at vokse færdig og blive ”moden”. Svampen er væsentlig større end en almindelig brun champignon og smager også af mere. Normalt vejer en portobello 70-100 gram.

Opbevaring: Portobello holder sig godt ved 2-6 grader.

Er god i:  Portobello er perfekt i ovnen fyldt med grønsager, fars eller ost. Den er også populær i burgere, som vegetarisk alternativ til bøffen eller glutenfri alternativ til bollen. Du kan servere portobello-svampe som tilbehør, hvor du skærer svampen i store stykker og steger dem i olie med hvidløg, og vender dem med frisk persille før servering.

Vidste du, at du kan dyrke champignon og østershat hjemme. Både på planteskoler og på nettet kan du købe ”plant-selv-svampe-kit”

Østershat

Østershat er en svamp, som i naturen gror på bøgetræer, og den er kendt som en vintersvamp. I forretningerne kan du købe østershatte hele året rundt, for den bliver dyrket kommercielt i hele verden. Østershatte skal tilberedes inden brug, da de er lidt bitre, når de er rå, men under tilberedning udvikler smagen sig og bliver fyldig og god.

Opbevaring: Østershatte holder sig bedst i køleskabet ved 2-4 grader.

Er god i: Østershatte skal ikke steges for hårdt og skal først saltes lige inden servering, ellers bliver de vandede. Den fyldige smag, gør dem perfekte i svampestuvninger og saucer, og du kan evt. bruge dem sammen med champignoner, eller i stedet for champignoner. Prøv at servere en omelet med store stykker østershatte i, det smager fantastisk.

Vidste du, at svampe tilhører gruppen af biota organismer, og er derfor tættere beslægtet med dyr end med planter.

Sådan renser du champignoner og svampe

De fleste champignoner og svampe kan godt tåle at blive skyllet let, så jorden forsvinder. Du kan også vælge at børste svampene med en blød pensel eller børste, så jord og muldrester forsvinder, på den måde undgår du at skylle smagen ud.

Du bør aldrig lægge champignoner og svampe i vand, og du bør altid duppe dem tørre, med køkkenrulle eller et viskestykke, når du har skyllet dem, så smagen ikke bliver udvandet og svampene bliver bløde.