Indkøbsliste

Rediger produkt

Gem

Sådan rydder du op i rodet

Er det tid til en grundig oprydning i hjemmet, så følg disse gode tips til at komme igennem skabe og hylder og få orden på sagerne.

 

Kom godt i gang

Som med mange andre ting, man ikke har lyst til, så kan det sværeste ved oprydning være – rent faktisk at gå i gang. Derfor er det en god idé at sætte et bestemt tidspunkt af til at rydde op, hvor man ikke skal andet. Find din yndlingsmusik eller en podcast frem, beslut dig for, hvor længe du vil rydde op og overhold sluttidspunktet.

 

Ryd op i skabene

Hvis du har for meget, der ligger og flyder rundt omkring, skal tingene ind i skabe og ned i skuffer. Men er der plads? Måske er det på tide med en grundig sortering af hylderne. Tag en hylde ad gangen, tøm alt indholdet ud på et bord og overvej, om du stadig har brug for det, før du sætter tingene på plads igen.

 

Smid ud og giv væk

Formentlig kan du kassere en del eller give det til andre, som mangler. Hvis det er tøjskabet, kan du samle en sæk til genbrug og aflevere den med det samme. Hvis du vil give noget videre til venner, så sørg for at få det afsted hurtigst muligt – så det ikke bare ender som nye bunker. Overvej også, om du rent faktisk bruger de køkkenmaskiner og redskaber, der ligger bagerst i skabene, ellers giv dem videre.

 

Spis op med en madplan

I køkkenskabene gemmer der sig ofte gamle poser eller krukker med ris, mel, bønner og pasta. Tag det hele frem og bliv inspireret til retter med tørvarerne. Det er nemmere at få ryddet ud, hvis du laver en madplan for de kommende dage, hvor du bruger ingredienser fra lageret. På den måde bliver der ryddet op, samtidig at du sparer penge på nye råvarer.

Alt skal have en plads

Grundlæggende er det vigtigt, at der er pladser til alt i dit hjem. For hvordan kan du ellers rydde op og holde det ved lige? Så hvis der er ting, som hele tiden flytter rundt eller rykkes fra bunke til bunke, så vær særlig opmærksom på netop disse ting og deres pladser – eller mangel på samme. Hvis der ikke er rum til dem i skabe eller skuffer, må noget andet blive smidt ud, så de hjemløse ting kan bo et sted.

 

Smart opbevaring

For at skabe orden i hjemmet er det også vigtigt at have gode beholdere, som optimerer pladsen. Og nu hvor alt alligevel er fremme, så put det i praktiske bøtter, der kan stables. Alle de små nips og dimser, der har det med at flyde rundt omkring på kommoder og borde kan puttes i flotte kurve eller skåle.

 

Beløn dig selv

Nu er du færdig med dagens oprydning. Måske var den grundig, måske var det en times effektiv gennemgang af køkkenskabene. Under alle omstændigheder skal du klappe dig selv på skulderen for at have taget fat. Det ryddelige og overskuelige hjem er en tilfredsstillelse i sig selv for mange, men ellers giv dig selv en belønning for veludført arbejde.

7 fordele ved at rydde op

Oprydning er ikke kun godt for øjet, det giver også overskud rent mentalt og kan spare dig for penge, siger oprydningsekspert Kamille Sommer.

  1. Det giver frihed: Fordi du ikke skal bruge tid på at lede efter ting eller have dårlig samvittighed over hjemmets tilstand.
  2. Du får mere tid: Fordi du ikke flytter rundt på ting og bunker, og du slipper for akut-oprydning, når der kommer gæster.
  3. Flere penge: Fordi du ikke køber ting, du allerede har (men har glemt).
  4. Du ved, hvad du har: Det giver en indre ro at vide, hvor alting er. Og du kan have de pæneste ting fremme, mens andet er velorganiseret i skabe og skuffer.
  5. Slut med dårlig samvittighed: Når man har styr på sit hjem, så slipper man for dårlig samvittighed over at slappe af frem for at rydde op.
  6. Mindre stress: Hjernen opfatter rod som opgaver, der skal løses. Oprydning hjælper derfor mod den belastning, som visuelt kaos kan være.
  7. Klar til uventede gæster: Fordi der ikke ligger gamle bunker og samler støv, hvilket er pinligt for de fleste. Nu er du klar til at få besøg.

Kilde: Kamille Sommer, ekspert i oprydning