Indkøbsliste

Rediger produkt

Gem

Sådan renser du dine pensler og malerruller

Rens dine pensler og malerruller, når du har brugt dem, så holder de længere, og du kan bruge dem igen og igen. Vi guider dig til, hvordan du nemmest renser dem og hvordan, du kan sparke liv i gamle pensler.

Opbevar dine pensler og malerruller i en plasticpose

Mens du er i gang med dit malerprojekt, kan du spare dig selv for en masse arbejde ved at opbevare dine malerpensler og ruller i en tætsluttet plasticpose, så de ikke tørrer ud. Du kan opbevare dit malerværktøj på den måde i et par dage. Hvis du kan se, at der nok kommer til at gå længere tid, inden du får genoptaget dit maleprojekt, så bliver du nødt til at rense dine pensler.

Vask dine pensler med sulfo

Hvis du maler med vandbaseret maling, er det ret enkelt at rense pensler. Skyld dem i lunken vand, indtil vandet begynder at blive klart. Hæld lidt opvaskemiddel på penslen og gnid det godt ind penselhårene. Skyl grundigt til vandet er klart, og penslen er ren, og pres vandet ud af penslen, før du lader den tørre.

Brun sæbe til terpentinbaseret maling og lakker

Har du malet med terpentinbaseret maling (som også bliver kaldt for oliemaling eller alkydmaling), kan du ikke rengøre dine pensler med vand. Her skal du bruge brun sæbe. Gnid penslen godt ind i brun sæbe og se, hvordan malingen bliver opløst. Skyl efter med lunken vand og gentag, hvis penslen ikke er blevet helt ren.

Tør penslerne rigtigt

Når dine pensler er rene, samler du hårene, så de ikke stritter, men ligger samlet. Læg penslerne, så de hviler på en kant, og så penselhårene ikke rører ved noget, men svæver frit.

Lad ikke penslerne tørre, mens de står på hårene, så bliver de helt skæve og umulige at arbejde med næste gang. Lad dem heller ikke tørre med penselhovedet opad, så der løber vand ned i hårsamlingen. Du risikerer nemlig, at vandet opløser den lim, hårene er sat fast med.

Rens din maleRrulle

Malerrullen er fuld af maling, når du er færdig med at bruge den, og måske har du mest lyst til bare at smide den ud. Men en malerrulle kan sagtens blive brugt mange gange, hvis du rengør den.

  • Fjern så meget maling fra rullen som muligt og rul den på en avis, så der er så lidt maling i den som muligt.
  • Tag malerrullen af skaftet og skyl rullen under rindende vand. Massér på rullen, så du hele tiden presser maling og vand ud af den.
  • Når vandet begynder at blive klart, kan du vaske den med lidt opvaskemiddel, som opløser og løfter det sidste maling ud af rullen.
  • Rens rulleskaftet, så det også er fri for maling.
  • Sæt rullen tilbage på skaftet og slå på rullen, så den kører rundt og centrifugalkraften fjerner det overskydende vand (det sviner en del, så gør det udenfor og behold malertøjet på, mens du gør det).

Red de gamle pensler

Når først malingen er tørret ind i dine pensler, er det som regel for sent at bruge dem igen, men du kan prøve dette trick:

  • Dæk penselhårene med brun sæbe og læg den i en tætsluttende plasticpose eller pak penselhovedet ind i sølvpapir.
  • Lad penslen og den brune sæbe trække i et par dage, til den tørre maling er opløst og slipper penselhårene.
  • Tag penslen ud og skyld den under rindende vand.

Hvis du er heldig, har du nu en fin ren pensel. Det er værd at prøve, hvis det er en god pensel, du er glad for at bruge.