I slutningen af april er der særligt fokus på at hjælpe jorden til en grønnere fremtid. Men hvad kan man egentlig selv gøre? Det giver vi inspiration til her – små og store aktiviteter for hele familien.
Der er faktisk meget at tage fat på, hvis man vil gøre en positiv forskel. Og lidt har også ret. Lige fra at sortere affaldet, samle skrald op og genbruge mere til at spise plantebaseret og passe på madspild. Earth Day har eksisteret siden 1970, og den 22. april er det igen tid til at tænke over klimaet og jordens tilstand. Måske mere end nogensinde.
Saml skraldet op
De fleste kender synet af en øldåse på løbeturen, et cigaretskod på stranden eller fastfoodemballage i vejkanten. Flyder det med skrald og affald i din hjemby, så tag børnene under armen, en sæk i hånden og bevæg jer ud i jeres lokalområde for at samle skrald. Affaldet i parker, på stierne eller stranden er ikke kun til gene for os, men også for dyrene og naturen. Meget affald kan genanvendes, når det sorteres rigtigt. Derfor skal det ikke smides i naturen eller i skraldespanden, men sorteres, så det kan bruges igen.
Brug resterne og undgå madspild
Det er ret simpelt at mindske familiens madspild. Kort sagt handler det om, at al den mad, du køber og tilbereder, skal i din mund og ikke i skraldespanden. Det starter i supermarkedet, hvor du ikke skal handle mere mad, end familien har brug for. Under madlavningen skal du kun tilberede den mængde mad, I kan spise. Hvis der alligevel er mad tilovers efter aftensmaden, skal resterne i køleskabet og spises dagen efter eller i fryseren til en anden dag. På Earth Day kan du rydde op i dit køleskab, din fryser og dine køkkenskabe, så det altid er de ældste og åbne fødevarer, der står forrest, så du husker dem.
Brug mindre plastik
Undgå poser af plastik eller papir og brug stofposer i stedet for, som du kan genbruge igen og igen. Ryd op i det engangsservice, I har i hjemmet, og sørg for at sortere plastik og pap, når I smider det ud efter brug. På længere sigt kan du reducere familiens forurening ved at stoppe med at bruge sugerør, paptallerkner og plastikbestik. Derudover kan I snakke om og øve jer i at sige ’nej tak’ til plastiksugerør, når I bestiller drikkevarer på restauranter og caféer. Hvis I gerne vil drikke af sugerør, så find alternativer af fx stål eller bambus.
Spis plantebaseret
Fødevarer fylder 20 til 25 procent af gennemsnitsdanskerens CO2-regnskab, så det er sund fornuft at spise en kost, der er skånsom over for klimaet. Mange unge går forrest med nye madvaner, så der er ingen undskyldning for ikke at introducere nye retter i familien, hvor grøntsagerne spiller hovedrollen. Skru ned for kødet og erstat det for eksempel med grøntsager i klassiske retter som lasagne eller spaghetti bolognese, ja selv noget af kødet i Bøf Stroganoff kan erstattes med løg.
Læs mere om den internationale Earth Day, som i 2020 har 50-års jubilæum.
Plant blomster og træer
Færre og færre bier kan overleve i naturen, og I kan hjælpe dem ved at plante blomster, de kan få næring fra. Brug Earth Day på at plante blomster, buske og træer i haven, så dyr og insekter kan gemme sig og få næring. Planter er også med til at huske os på, hvor smuk naturen er, og at vi har brug for den for at overleve.
Genbrug mere
Det er de små ting i hverdagen, der gør en forskel. Og I kan endda have det rigtig sjovt, mens I passer på vores alles jordklode. Find nye måder at genbruge emballage på – det kan være at lave en købmandsbutik ved at rengøre og gemme tomme mælkekartoner, syltetøjsglas, shampooflasker og dåser. Lad børnene lege og giv dem frie tøjler til at handle med de mange varer i butikken. Som en ekstra bonus sparer I plastiklegetøjet.
Vær en bevidst forbruger
Du kan gøre en stor forskel ved at tænke over, hvilke varer du køber, når du står i butikken eller supermarkedet. Vælg bæredygtige, naturlige og genanvendelige materialer som bambus og økologisk bomuld. I denne uge kan du blandt andet finde stræklagener i økologisk bomuld, børnespisesæt i bambusmelamin og mange andre produkter, der er gode for naturen, i din lokale Netto.