Indkøbsliste

Rediger produkt

Gem

Sådan holder du din egen oktoberfest

Hvert år svælger seks millioner gæster sig i skummende øl, pretzel og svineskank til den store folkefest i Müchen. Men du behøver ikke rejse syd for grænsen for at tage del i den mere end 200 år gamle festkultur. Vi giver dig inspiration til at holde den bedste oktoberfest hjemme hos dig selv.

Stil sulten

Menuen til din oktoberfest er enkel. Her skal du nemlig have fat i det klassiske tyske køkken med wienerschnitzel, grillkylling og og currywurst, der lægger en god solid bund. Prøv også vores opskrift på den traditionelle schweinhaxe, som er langtidsstegt svineskank med sprøde svær, og pludselig føles det som om, Münchens øltelte er rykket hjem i din stue. Glem heller ikke bunkevis af pretzel – de lækre saltkringler – der fungerer rigtig godt som snacks sammen med øllet.

Lad øllet flyde

Det er svært at holde en oktoberfest uden øl i stride strømme. I München får du skænket øl i glas på én liter, et såkaldt mass, så hvis det skal ligne ægte oktoberfest, skal du altså have de store ølglas frem. Derudover er det selvfølgelig ikke ligegyldigt, hvad du fylder i glassene. Gå efter tyske øl som Erdinger, Paulaner og Franziskaner, der passer perfekt til oktoberfest. Læs også denne guide, og bliv lidt klogere på øl inden festen.

Langtidsstegt svineskank med sprød svær, honningglaserede rødbeder og forfriskende vintersalat med citrus.
LANGTIDSSTEGT SVINESKANK MED GLASEREDE RØDBEDER

Dress op

Til en ægte oktoberfest er der ingen vej udenom. Som mand må du hoppe i lederhosen, ternet skjorte, og seler, mens det for kvinder gælder de såkaldte fletninger og dirndl – tyrolerkjoler i bedste Heidi-stil. Fuldend oktoberfest-looket med en vaskeægte tyrolerhat, og du er klar til at synge og danse på bænkene.

 

Pynt op

Det er svært at hamle op med den enorme folkefest i München, hvor alle gader bugner af hvide øltelte og feststemning, men med få greb kan du stadig give dit hjem lidt spitze tysk folkestemning. Det handler kort sagt om tern i de bayerske hvide og blå farver – og masser af dem. Pynt op med flag, guirlander, duge og servietter i et væk.

 

Tip! Efter en veloverstået oktoberfest, får du her et par gode råd til, hvordan du bedst kommer igennem dagen derpå.

Frisk din øl-viden op, så du kan sige andet end "pilsner" og "skål", når du er sammen med vennerne.
ØL FOR BEGYNDERE

Fyr op for alpemusikken

Har du være på skiferie i alperne, ved du, hvor du skal hen med musikken til din oktoberfest. Skru op for de tyske schlagere og hornmusik – hent eventuel lidt hjælp på streamingtjenesternes playlister, hvis det ikke lige er den slags musik, du hører mest til dagligt. Én sang, der med garanti sætter den helt rette stemning, er denne: Ein Prosit, ein Prosit. Der Gemütlichkeit! Ein Prosit, ein Prosit. Der Gemütlichkeit! Oans! Zwoa! Drei! G’suffa!“ Den er supernem, så lær den bare udenad inden festen.

 

Det skal du vide om oktoberfest

Oktoberfesten er ikke bare én enkelt aften med fuld fart på. Det er 16 dages kæmpe folkefest, og faktisk er oktoberfesten allerede i fuld gang. Oprindeligt blev den kun holdt i oktober, men for at få bedre chancer for godt vejr, besluttede man at starte fejringerne allerede i september, så i år begyndte øllet at flyde den 21. september. Verdens største folkefest blev første gang holdt i anledning af den bayerske kronprins Ludwigs bryllup med prinsesse Therese af Sachsen-Hildburghausen den 12. oktober 1810.