Indkøbsliste

Rediger produkt

Gem

Sådan gendyrker du dine grøntsagsrester

Der er ingen grund til at smide rester fra løg, gulerødder og salat i skraldespanden, når du har tilberedt aftensmaden. For meget af skraldet kan faktisk dyrkes i en potte og blive til nye grøntsager. Se her hvordan.

 

Giv salaten nyt liv

Gem bunden af salathovedet, når du skærer de friske grønne blade af. Den ende, der har været plantet i jorden før, skal nu stå i lidt vand et par dage. Når der begynder at vise sig små rødder, planter du salaten i en potte hjemme i vinduet, vander godt og venter. Det bedste resultat med gendyrket salat får du, hvis du gemmer en god bid af bunden, ca. 5 centimeter eller mere.

 

Lad løget spire

Bunden af løget, hvor der oprindeligt var rødder, kommer du ned i fugtig jord. Rodenden skal pege nedad. Løget skal være dækket til med jord. Vand jævnligt og vent på, at det spirer. Spirerne fra løget kan spises som purløg, eller man kan vente på, at der er groet et helt nyt løg.

 

Tip! Det er også nemt at gendyrke forårsløg, der hurtigt vokser på igen. Sæt bunden med rod i vand, så det ikke dækker helt eller plant løget direkte i jord.

 

Gro grønne gulerodstoppe

Brug toppen af guleroden, som du normalt ville smide ud, når råkosten skal laves. Gem et par centimeter, plant toppen direkte i jord med den ende opad, hvor den grønne top har siddet. Vand og vent på, at der vokser nye, lysegrønne blade op. De friske gulerodsblade kan spises, som de er. Brug dem fx i salaten. Har du en have, så kan du plante gulerodstuben i jorden, hvor der er plads til, at en ny gulerod kan vokse nedad.

 

Få friske hvidløgsskud

Plant et fed i fugtig jord. Brug et helt fed, og sørg for at den “flade” del af fedet peger nedad, den spidse del af fedet skal stikke lidt op over jorden. Stil potten med hvidløg i et solrigt vindue og vand jævnligt, så jorden forbliver fugtig. Efter ca. en uge begynder hvidløget at spire, og du kan her bruge toppen som purløg. Når bunden af de grønne stilke begynder at blive gule, kan fedet høstes.

 

Tip! Der er næsten ingen grænser for, hvad du kan gendyrke. Så prøv dig frem. Disse grøntsager egner sig fx også rigtig godt: rødbeder, selleri, kål, porrer og broccoli.

 

Plant en kartoffel

Skær dine gamle, rynkede kartofler i flere dele, så hver del har et par “øjne”, der spirer let. Plant hver del i hver sin potte. Tilføj evt. lidt jord eller skift til større potte, efterhånden som planten gror. Der kan komme en kartoffelplante ud af hvert stykke kartoffel. Vent på, at der er groet en plante op på ca. 15 cm., og høst kartoflerne.

 

Print oversigten

Denne oversigt kan printes og hænges op i køkkenet til inspiration for familiens gendyrkede grøntsager.

Gendyrk dit skral

Det er både godt for miljøet og for pengepungen at gendyrke sine grøntsager. Og konceptet er enkelt: Man gemmer roden, stilken eller kernen fra frugten eller grøntsagen, putter den i vand eller jord, vander og venter. Efter nogle uger vil der typisk komme friske skud eller nye grøntsager. Kan plantes i potte i vindueskarmen, på altanen eller på terrassen.