Indkøbsliste

Rediger produkt

Gem

Sådan fejrer kokken mortensaften

Tre af tidens mest populære kokke elsker alle sammen and, så de sørger for at fejre mortensaften. Få deres bedste tip til den saftigste and, og læs, hvorfor der egentlig er fugl på menuen den 10. november.

Nadia Mathiasen: Langtidsstegt and og hygge

Nadia er journalist og madblogger på foodfanatic.dk. Kendt fra bogen ‘Foodfanatic Thai’.

Hvordan fejrer du mortensaften?

Altid sammen med min nærmeste familie. Den står på traditionel andesteg med det hele, og faktisk mere eller mindre det samme mad som juleaften. Vi tager det lidt som en forsmag på julen. Min mor har holdt traditionen ved lige, selv om jeg også har thailandsk baggrund. Min familie elsker andesteg, men det handler også om ægte dansk hygge og et pusterum fra hverdagen. Vi lægger telefonerne langt væk og nyder samværet.

Dit bedste tip til en veltilberedt and?
Langtidsstegning! Du undgår, at kødet bliver tørt, og får det saftigste resultat.

Louisa Lorang: Confiterede andelår og tid til gæsterne

Louise er kok, madskribent og forfatter til et væld af kogebøger, blandt andet ‘Madpakkebogen’ og ‘Mit cowgirlkøkken’.

Hvordan fejrer du mortensaften?

Juleaften spiser vi den klassiske helstegte and, så mortensaften synes jeg, at vi skal prøve noget andet. Der vil jeg servere confiterede andelår med frisk salat af kål og tranebærkompot.

Dit bedste tip til mortensaften?

Det gode ved de confiterede andelår er, at du kan tilberede dem weekenden inden, du får gæster. Hvis du, efter at have stegt andelårene, hælder fedtet over dem, kan de holde sig i dagevis. På den måde skal du ikke stå med en lang tilberedning på dagen. Du kan oven i købet være så snedig, at du siger, at du står for andelårene, imens familie og venner skal medbringe forskellige salater, så er du sluppet let.

Tips! Confitering er en fransk konserveringsform, hvor f.eks. andelår simrer i andefedt ved svag varme i mange timer, til de er helt møre.

Adam Aamann: Helstegt and og grønkålssalet

Adam er kok, forfatter til adskillige kogebøger og indehaver af Aamans Deli og Take Away samt tre andre spisesteder.

Dit bedste tip til en veltilberedt and?

Jeg elsker helstegt and. Jeg ved godt, at rigtig mange kokke elsker at confitere andelårene, og det er da også rigtig dejligt, men jeg vil vove at påstå, at du ikke kan fange og favne den klassiske smag på samme måde som ved en helstegt and. Den helstegte and eller gås, der har stået i timevis i oven og blevet vendt, og hvor skroget er stoppet med svesker og æbler, kan noget helt unikt. Dertil vil jeg servere frisk grønkålssalat med æbler og valnødder. Husk i øvrigt, at køber du en lille and eller gås, får du meget skrog. Kødprocenten vokser, jo større anden er, og vær endelig ikke bange for rester. Anden smager fantastisk dagen efter i for eksempel en anderilette.

Derfor fejrer vi mortensaften

Mortensaften falder hvert år den 10. november – aftenen før mindedagen for Morten Bisp. Morten (som egentlig hed Martin) blev for sin helligheds skyld udpeget til biskop i den franske by Tours i 300-tallet. Han ønskede ikke at blive indsat i det høje embede og gemte sig i en gåsesti. Gæssene skræppede op og afslørede Morten, der blev tvunget til at påtage sig embedet som biskop. Som hævn sørgede Morten for, at alle husstande hvert år skulle slagte og spise mindst en gås. Gæs var i gamle dage ikke så almindelige, og de var tilmed dyre. Derfor begyndte man at spise ænder i stedet for gæs, som mange danskere stadig gør denne aften.


Kilde: denstoredanske.dk