Indkøbsliste

Rediger produkt

Gem

Sådan får du vitaminer om vinteren

Trænger du til ny energi i årets første måneder, så er her hjælp at hente. Vi har fundet otte kilder til vitaminer, så du kan få dine depoter fyldt op igen – og så gør det jo ikke noget, at det smager godt samtidig.

 

Gulerødder

De populære orange rødder gemmer sig måske i dit køleskab. Nu skal de frem, for gulerødder er kilde til både C-, A- og K-vitamin. Brug dem i en sammenkogt ret eller suppe, put revet gulerod i dine hjemmebagte boller eller lav en god råkostsalat. Du kan også overraske familien med denne flotte spiralsalat, hvor gulerødderne får selskab af appelsiner og rødløg.

 

Blåbær

Selvom størrelsen ikke er imponerende, er de små, blå bær spækket med C-vitaminer. Et godt alternativ til friske blåbær er at vælge de frosne om vinteren. Fordi bærerne fryses modne og friske, taber de kun et meget lidt af næringsstofferne.
Tip! Drys blåbær over havregrynene eller lav en lækker, kold smoothies med de frosne blåbær, yoghurt, banan og havremælk.

 

Grønkål

Grønkålen kan for nogen virke en smule bitter og er måske ikke en favorit på middagsbordet hjemme hos jer endnu. Men prøv at eksperimentere med den i køkkenet, for den mørkegrønne kål er en vintergrøntsag, som er kilde til mange vitaminer og mineraler; både B-, C-, og K-vitaminer og mineraler som calcium, chrom og mangan. Hak fx grønkålen fint og bland til en frisk salat med æbler, granatæbler og nødder eller bag kålen i ovnen til sprøde grønkålschips.

 

Laks

Laks er rig på D-vitaminer. Især her i de mørke måneder, kan det være godt at spise laks på grund af D-vitaminindholdet, som vi blandt andet får fra solen om sommeren. Vitaminer og mineraler forsvinder ikke, fordi fisk bliver frosset, så du kan både kaste dig over den ferske og frosne laks. Derudover indeholder laks omega-3-fedtsyrer.
Tip! Brug laksen i en lækker spinat- og laksetærte, lav indbagt laks i butterdej eller server gravad laks på groft brød.

 

Torsk

Hvis man ønsker en mere mager fisk end laks, så er torsk en god idé. Torsken er en kilde til D-vitamin, omega-3-fedtsyrer samt selen og jod. Den bløde, hvide fisk er en af de vigtigste spisefisk i mange europæiske køkkener og har været en del af hverdagsmaden herhjemme siden middelalderen. Bag torsken i ovnen med grøntsager som cherrytomater og auberginer til en velsmagende ret. Få opskriften på bagt fisk med grøntsager her.

 

Spinat

De grønne blade kan mere end at være kendt for at få Skipper Skræks overarme til at svulme. De er nemlig rige på vitaminer som K-, B- og C-vitamin, og derudover er spinat en kilde til chrom, jern, kalium og mangan. Spinaten er spændende, fordi den har mange muligheder, som andre salater ikke har. Den kan både stuves, bruges i sauce, supper og lasagne.

 

Rød peberfrugt

Om du er til grøn, gul eller rød peberfrugt, så er den friske grøntsag værd at spise masser af. Især den røde peberfrugt er spækket med C-vitamin, faktisk indeholder den tre gange så meget som appelsiner.
Tip! Brug peberfrugten frisk i salater, lav stængler og døb i humus eller brug som topping på pålægsmadderne.

 

Broccoli

Den finurlige grønne grøntsag, der ligner et lille træ, er smækfyldt med C-vitaminer. Vær opmærksom på ikke at udkoge broccolien, men kog den al dente, så den bevarer sprødheden. Prøv at være lidt kreativ med broccolien, for udover det høje C-vitaminindhold er den også kilde til B- og K-vitamin, kalium og mangan.
Skjul fx grøntsagen i en lasagne, hvis der er kræsne børn i familien, eller bland en frisk salat med broccoli, vindruer, bacon og friske krydderurter. Få opskriften på broccolisalat her.