Indkøbsliste

Rediger produkt

Gem

Sådan bruger du dine brødrester

Har du overskud af hveder efter Store Bededag, eller er brødbakken generelt fuld af brød du ikke får spist. Få 5 tips til at bruge dine brødrester.

Rasp

Hvis brødet er blevet lidt kedeligt, kan du sagtens lave det om til rasp. Du kan bruge alle typer brød, også det med kerner.

Sådan gør du: Rasp laver du af helt tørt brød. Hvis brødet ikke er helt tørt, kan du skære det i skiver og tørre det på brødristeren eller i ovnen. Brug f.eks. eftervarmen, så sparer du på energien. Brødet må ikke tage farve. Findel brødet i en foodprocessor eller hakkemaskine, og opbevar det i en lukket beholder.

Brug aldrig muggent brød – det skal smides ud

Croutoner

Croutoner passer perfekt i salater, eller som drys på kartoffel- eller aspargessuppen. Du kan bruge alt slags brød, også rugbrød.

Sådan gør du: Skær dit brød i mindre tern, og steg det på panden i f.eks. olivenolie. Krydr med salt, peber og dine yndlingskrydderier f.eks. paprika, timian, oregano eller lign. Opbevar brødcroutonerne i køleskabet.

Morgendrys

Drys på yoghurten eller en frugtsmoothie, giver ekstra smag og lidt at tygge i.

Sådan gør du:  Smuldr brødet, og rist det på panden i lidt smagsneutralt olie, sammen med hakkede mandler og rosiner. Smag til med kanel, vanilje og evt. lidt honning. Opbevar drysset i en lukket beholder i køleskabet.

Øllebrød

Mormormad er dejligt, og øllebrød har fået en renæssance, fordi det er så god en udnyttelse af rugbrødsresterne. Øllebrød kan du spise om morgenen, til frokost, eller som aftensmad.

Sådan gør du: Udblød rugbrødet i vand eller evt. hvidtøl. Er brødet meget tørt, skal det udblødes natten over, ellers skal det kun stå nogle timer. Mød brødet med en gaffel eller stavblender. Varm brødmosen langsomt op i en gryde, hvor du har tilsat lige så meget vand, som du har brød. Spæd op med mere vand, hvis grøden bliver for tyk. Smag til med brun farin, og server øllebrøden med en skefuld skyr eller flødeskum og et drys ristede mandler, hvis det skal være ekstra fint.

Frys dine rugbrødsrester ned, så du kan samle sammen til en ordentlig omgang øllebrød

Brødmuffins

Har du gammelt toastbrød eller et franskbrød liggende, så brug det til at lave nogle hurtige brødmuffins med æggefyld. De er perfekte til brunch.

Sådan gør du:  Skær kanterne af brødet. Rul brødet fladt med en kagerulle, pensl med smør på begge sider og fór en muffinform med brødet. (Her kræver det, at du har faste muffinsforme, ellers kan du bruge en kop som form, der kan tåle at komme i ovnen).  Slå et æg ud i hver form, krydr med salt, peber og måske et par dråber tabasco, og bag dine muffins i ovnen ved 200 grader i cirka 20 minutter, til æggene er færdige.