Dagene bliver kortere og kortere, så det gælder om at gøre dig synlig, når du går, løber eller cykler i trafikken. Faktisk viser et forskningsprojekt fra Aalborg Universitet og TrygFonden, at du som cyklist kan nedsætte risikoen for at blive kørt ned med hele 48 %, hvis du iklæder dig pangfarver.
Der er altså god grund til at sørge for at lyse op i mørket. Vi guider dig til, hvordan du nemt kan tilføje reflekser, når du og din familie færdes i trafikken til hverdag, og hvad skal du kigge efter, inden du putter din nye reflekser i kurven.
Din cykel skal ifølge loven være udstyret med flere reflekser. Der skal være en rød refleks bagpå, en hvid refleks foran, mindst én gul refleks i hvert hjul og mindst to gule reflekser, der bevæger sig, når du kører, typisk pedalreflekser. Det er ikke lovpligtigt at have reflekser på, når du går eller løber i trafikken, men det er en rigtig god ide, da du på den måde bliver meget lettere at se i mørket.
Du har alligevel brug for at blive pakket lidt ekstra ind, når du løber eller går i efterårsmørket, så hvorfor ikke slå to fluer med ét smæk. Ifør dig en smart, skriggul reflekshue, halsedisse og løbevanter, næste gang du snører skoene – så er du sikker på, du ikke bliver overset i trafikken.
Vidste du at…
Som fodgænger kan du ifølge Rådet for Sikker Trafik nedsætte din risiko for at komme til skade i mørke med 85 %, hvis du bruger reflekser.
Kombiner reflekser med lys, så er du dobbelt sikret. Uanset om du går eller løber, kan du hurtigt iføre dig et refleksbælte med både lys og reflekser, inden du går ud ad døren. Skal du færdes på meget mørke steder som en øde landevej, kan det også være en god ide med en refleks-pandelampe eller små reflekser, du kan klipse på skoene.
Mangler du inspiration til at komme ud i efterårsmørket så læs her hvorfor det er godt at gå.
Inden du putter reflekser i kurven, så tjek lige, at de er godkendte. Ifølge Rådet for Sikker Trafik skal refleksbrikker og -bånd være mærket med koden EN 13356, mens godkendte refleksveste er mærket med EN 471, EN 20471 eller EN 1150.
Selvom din cykel allerede har alle de lovpligtige reflekser, kan du sagtens gøre dig endnu mere synlig, når du cykler i mørket. Sæt for eksempel små reflekser på egerne i hjulet, og træk et refleksovertræk over din rygsæk/skoletaske.
Vidste du at ...
24 oktober er det Årets Refleksdag, som bliver afholdt af Børneulykkesfonden
Er du ferm med et par strikkepinde, kan du også prøve at skifte dit almindelig garn ud med refleksgarn. Det består af en lækker blanding af uld og akryl samt en reflekterende tråd, der er vævet ind i garnet. Garnet er perfekt til huer, pandebånd og vanter, så du kan holde varmen med stil og lyse op i mørket samtidig. Har du en lille firbenet ven, kan du også strikke en lille hundejakke, så dit kæledyr også bliver set i mørket.
Vil du gerne strikke din egen hue og vanter med refleksgarn, så kan du hente opskriften på hue og vanter med refleksgarn her.
De fleste vinterjakker, flyverdragter og løbetøj er udstyret med reflekser. Det giver dig en ekstra sikkerhed for at du lyser op, når mørket falder på. Men stofreflekser bliver slidte i vasken, så tænk altid på at have ekstra reflekser på, når du bevæger dig ud i tusmørket. Du kan teste om din refleks er for slidt, ved at sammenligne en ny og gammel refleks. Lyser den nye kraftigere, skal den gamle smides ud.