Indkøbsliste

Rediger produkt

Gem

Så er der fødselsdagsfest – tips til en sjov børnefødselsdag

Skal du holde børnefødselsdag? Her får du idéer til seks kreative og sjove inden- og udendørslege samt tips til, hvordan du overlever en eftermiddag med huset fyldt af unger.

Leg indenfor

Flasken peger på gaven

Gaveuddelingen kan hurtigt ende i kaos, når der er larm, tempo og mange indtryk. Løsningen er at lege ‘flaskehalsen peger på’. Sæt børnene i en rundkreds, og placer den tomme glasflaske i midten. Fødselsdagsbarnet starter med at dreje flasken og den, som flasker peger på, skal give sin gave. Bagefter får gavegiveren lov til at dreje flasken og så videre. Fra tre år.

Det skal du bruge: En tom glasflaske

Jorden er giftig for ballonen

Marker et stort kryds med tape i et stort rum, så der er fire lige store felter. Del børnene op i fire lige store grupper, og giv dem hvert sit felt. Ballonen bliver kastet op i luften, og nu gælder det for hvert hold at forsvare deres felt ved at puste ballonen op i luften, så den ikke kommer til at røre jorden i deres felt. Hvert femte minut stopper du legen og noterer, hvor mange gange ballonen har rørt jorden. Den gruppe, hvor ballonen har rørt jorden færrest gange, vinder spillet.

Det skal du bruge: Balloner og tape

Find morderen

Et af børnene bliver udnævnt som detektiv og forlader rummet. De øvrige børn sætter sig i rundkreds og udvælger et af børnene til at være morder. Alle børn får at vide, hvem der er morderen, hvorefter detektiven bliver kaldt tilbage til rummet og nu skal gætte, hvem morderen er. Morderen dræber de andre børn ved at få øjenkontakt med dem og blinke med det ene øje. Men det gælder om at skynde sig, for detektiven skal gætte morderen, inden alle børnene er blevet dræbt. Fra seks år.

Leg udenfor

Ballonskattejagt

Skattejagt er altid en succes, og du kan snildt lave den på en ny måde, som børnene ikke har prøvet før. Lav et skattekort, og læg ledetråde ind i balloner, som børnene skal finde udenfor. For at få næste ledetråd skal børnene springe en ballon. Her er det vigtigt, at der er nok balloner til, at alle børn kan få lov at prøve at springe en ballon hver, så ingen føler sig snydt. Afslut skattejagten med en begravet skat, hvor børnene skal skovle skatten fri. Indeni vil børnene finde den største og bedste skat af dem alle: slikposerne. Du kan også vælge et bestemt tema til skattejagten, eksempelvis pirat- eller prinsessetema. Fra fem år.

Strømpebuksebowling

Læg en tennisbold ned i foden af strømpebuksen, og bind det andet ben, så det ikke hænger i vejen. Opdel børnene i to hold, hvor de står på række og kan dyste to og to. Træk åbningen på strømpebukserne ned over håret på børnene, så de sidder fast som en badehætte, og benet med tennisbolden hænger ned foran maven på dem. Nu skal hvert barn stå med fem flasker foran sig og med hænderne på ryggen forsøge at vælte dem ved at svinge tennisbolden frem og tilbage. Vinderen er den, der først vælter alle flaskerne. Fra fire år.

Det skal du bruge: To par strømpebukser, to tennisbolde og 10 halvlitersflasker

Avanceret ståtrold

Sådan gør du: Vi kender alle den klassiske ståtrold, hvor trolden skal fange de andre børn, som så skal stå med spredte ben, indtil en anden spiller befrier dem ved at kravle ind mellem benene. Du kan dog lave din egen version af ståtrold, hvor du tilføjer dine egne regler og udfordringer. Eksempelvis skal befrieren synge alfabetet eller hoppe på et ben foran det fangede barn, før det er befriet. Du kan også lade børnene finde på regler. Lad hvert barn på skift bestemme, hvordan man befrier hinanden. Så får alle lov til at sige noget og får prøvet det, de synes er sjovt.

Sådan overlever du en børnefødselsdag

  • Forbered så meget, du kan, inden selve fødselsdagen. Lav slikposer, forbered lege, bag kager og pølsebrød i dagen op til. Fødselsdagsfesten er en stor mundfuld, så det er rart at være forberedt så meget som muligt.
  • Skriv navn på slikposer og plastikglas dagen før. Børn kan have en tendens til at placere deres habengut en masse sjove steder, og derfor kan der opstå konflikter, når der er pludselig er to, der tror, den samme slikpose er deres. Når der er navne på tingene, ved alle, hvis der er hvis.
  • Tøm entréen for jakker og sko om morgenen, så der er plads til dine gæsters overtøj. Det er en rigtig god idé at lægge avispapir på gulvet, så det ikke bliver forvandlet til en mudderpøl, når børnene slænger deres beskidte støvler og jakker i en stor bunke.
  • Alliér dig med en anden forælder. Det kan være krævende at håndtere mange børn på en gang, og derfor er ekstra hænder et stort plus. Lav en aftale med en anden mor eller far, om at de kommer og hjælper dig, og så kommer du og hjælper, når deres barn skal holde børnefødselsdag.