Indkøbsliste

Rediger produkt

Gem

Rundt om bønner

Bønner er billige, sunde og absolut en råvare, som har fået en renæssance blandt alle, som gerne vil spise sundt. Vi guider dig til de mest gængse typer af bønner og hvordan du bruger dem.

Hvilke bønner skal jeg vælge?

Der findes flere variationer af den populære bønne, som du dårligt kan komme udenom, hvis du vil spise sundt. Vi har samlet en liste over nogle af de mest populære bønner, og guider til hvordan du kan bruge dem.

Kikærter

Kikærter kender de fleste til. Kikærten har en nøddeagtig smag, og du kan anvende kikærter til mange retter, heriblandt humus. Sæt kikærterne i blød natten over, og kog dem i 30- 40 minutter. Mos derefter kikærterne sammen med rapsolie og lidt magert græsk yoghurt. Så har du en cremet humus, som du kan spise med lidt brød til.

Bønner indeholder lektiner, som kan give forgiftning, derfor er det vigtigt at du koger bønnerne helt møre, for så forsvinder lektinen

Limabønner

Kendetegnet ved Limabønner, også kaldt Butter Beans, er deres store, flade og lyse overflade. Bønnen har en cremet konsistens, og en mild, rund og sødlig smag. Bønnerne skal være i blød i 10-12 timer, og derefter skal de koges i nyt, friskt vand i mindst 30 minutter før de kan spises. Brug Limabønner i salater, sammenkogte retter og i supper.

Tips! Har du travlt, så brug bønner på dåse, de skal blot skylles, så er de klar til brug

Sorte bønner

Sorte bønner kan du bruge i mange opskrifter. Sæt bønnerne i blød i 10-12 timer, og kog dem derefter i nyt, friskt vand i mindst 30-45 minutter. Brug bønnerne i blandt andet salater, supper og gryderetter, eller godt krydret i mexicanske pandekager. Hvis du har en sød tand, så kan bønnerne også bruges som ingrediens i en brownie.

Pst! Stil altid bønner i blød i køleskabet, så du undgår at ”aktivere” sundhedsskadelige bakterier, som nemmere formerer sig ved stuetemperatur

Kidneybønner

Kidneybønner kender du nok bedst som røde bønner, men de kan også godt være sorte, hvide og plettede. Bønnerne har en mild, let sødlig smag, selvom konsistensen er melet, derfor er de perfekt i sammenkogte retter som chili con carne.

Tips! Kog flere bønner end du skal bruge, og frys dem ned - så er de altid klar til brug

Sojabønner

Sojabønner kan være gule, sorte, grønne og røde. I Danmark er det de grønne sojabønner, som også hedder edamame-bønner, som er mest almindelige. Edamame bønner er umodne sojabønner, og du finder dem blancheret på frost. De skal blot optøs eller have et hurtigt opkog, så er de klar til brug.

Hvide bønner

De hvide bønner er dem, som man blandt andet kender fra baked beans. Jo større bønnerne er, jo længere tid skal de koges og jo mere melede er de i konsistensen. Hvide bønner mætter rigtig godt, så brug dem i sammenkogte retter og ratatouille.