Indkøbsliste

Rediger produkt

Gem

Øl for begyndere

Frisk din øl-viden op, så du kan sige andet end "pilsner" og "skål", når du er sammen med vennerne.

Der skal fire ingredienser til

Øl består som udgangspunkt af fire grundingredienser, men hver ingrediens kommer i et utal af variationer, som har betydning for øllens smag:

  • Malt
  • Humle
  • Gær
  • Vand

De 3 hovedtyper af øl

Øl bliver inddelt i typer ud fra gæringsprocessen. Der findes 3 hovedtyper, hvoraf de to mest brugte er undergæret og overgæret øl.

Undergæret øl

Undergæret øl er den mest populære øltype og har været populær siden 1800-tallet. Det er øl, som gærer langsomt over et par uge ved lave temperaturer (0-10 grader). Gæret falder til bunds i de store bryggekar, som så er nemt at filtrere fra. Pilsner og Lager er undergæret øl.

Overgæret øl

Overgæret øl gærer på tre til seks dage ved 20-30 grader. Gæringsprocessen er ikke så nem at styre, og øllen gærer færdig på fad eller flaske. Ale, Porter, Stout og India Pale Ale er eksempler på overgæret øl.

Spontan/Vildgæret øl

Den oprindelige øl, hvor der ikke er styr på gæringsprocessen. Gæringen sker i åbne kar og er fuldstændig styret af de lokale forhold.

 

5 øl-typer som er gode at kende

Øl bliver ofte inddelt i 12 forskellige typer. Vi har valgt fem ud, som vi mener er gode at kende:

Pilsner
Pilsner er kongen af undergæret øl. Det er oprindelig en lys lagerøltype fra Plzen i Tjekkiet – heraf navnet.

Wiener-øl/ Classic
Wiener-øl er i Danmark kendt under navnet "Classic" og "oktoberfest-øl" og er en øl, der er ravrød eller kobberfarvet.

India pale ale
IPA har fået en renæssance, og det er amerikanerne, der har genopfundet englændernes india pale ale (IPA). Indholdet af humle er særligt højt i IPA og smagen er bitter.

Hvede-øl
Hvede-øl er brygget på hvede, men ikke kun. Som oftest kommer halvdelen af malten fra hvedemalt, og den anden halvdel fra bygmalt. Hvede-øl er overgæret øl, som har en frugtig, blød og syrlig smag.

Münchener-øl
De mørke lager-øl, som er mere søde i smagen. Påskebryg og julebryg tilhører denne kategori.

Du kan læse om endnu flere øltyper og meget mere i Bryggeriforeningens folder "Det danske ølsprog".

Sådan smager du på øl

En øl skal smages på, på samme måde som vin. Der er dog en stor forskel; du spytter ikke øllen ud, når du smager… du synker.

  • Hæld øl i glasset, mens du holder glasset i en vinkel af ca. 20 grader. Når skummet på øllen er et par centimeter tykt, hælder du resten af øllen langs kanten. Fyld ikke øl op til randen.
  • Se på øllens farve og skum.
  • Slyng glasset rundt, så øllens aromaer bliver frigivet, og duft så til øllen.

Smag – tag en tår øl og smag, om du kan genkende duften i øllens smag. Sødme smager du forrest på tungen og bitterheden bagerst, derfor er det vigtigt, du synker, eller får du ikke den fulde smag af øl.