Indkøbsliste

Rediger produkt

Gem

Mors dag - fordi Mor er den bedste i verden

Den anden søndag i maj er en særlig dag i mange mødres kalender. Det er nemlig dagen, hvor vi viser vores mødre ekstra opmærksomhed og tak for, at de er til. Men ved du, hvorfor vi fejrer mors dag? Bliv klogere på det her, og få samtidig inspiration til, hvordan du forkæler din egen mor.

Mors dag er 145 år gammel

Det er 145 år siden, idéen til mors dag blev født, og i dag sætter millioner af sønner og døtre verden over kryds i kalenderen anden søndag i maj, så de husker at give deres mor et ekstra kram, blomster eller en lille gave som tak for kærlighed og støtte. Det kan mærkes i butikkerne og især hos blomsterhandlerne, som har en af deres travleste dage på året. Men faktisk er den søde tradition ikke opstået med en kommerciel bagtanke. Tværtimod er den udsprunget af rendyrket kærlighed og respekt.

En feministisk drøm om fred og mindre børnedødelighed

Mors dag blev nemlig opfundet i USA i 1872 af Julia Ward Howe, der var en feministisk forfatter. Hun ville gerne fejre jordens mødre og ønskede samtidig, at denne dag skulle være en dag for fred.

Traditionen kom dog først for alvor til udtryk, da datter af Anna Marie Jarvis udbredte traditionen til ære for sin mor og til ære for alle andre mødres arbejde.

Hendes mor, Anna Jarvis, havde arbejdet i mere end 30 år med Mother Days Work Club, hvor hun prøvede at forbedre sanitære forhold og mindske børnedødelighed. Det, ønskede datteren, skulle anerkendes og fejres. Officielt har dagen været helligdag i USA siden 1914, hvor præsident Woodrow Wilson udråbte dagen som en national mærkedag, hvor alle skulle flage.

Mors dag i Danmark

Det allerførste officielle mors dag-arrangement i Danmark fandt sted søndag den 12. maj 1929, hvor Mors dag-komitéen og ‘De Allierede Danske Vaabenfæller’ deltog i en blomsterudstilling i Forum. Inden den store dag havde foreningen omdelt over 1.000 Mors Dag-plakater i København for at gøre opmærksom på begivenheden. Her valgte rigsdagsbetjent Christian Svenningsen, at det skulle gøres til en tradition at indsamle til fordel for krigsenker og mødre, der havde mistet en søn i krigen.

Senere gik indsamlingerne til Mødrehjælpen, som rådgiver kommende mødre og fædre og forældre med børn under 18 år, og den dag i dag kan du hos udvalgte blomsterhandlere stadig købe buketter, der støtter Mødrehjælpen.

med fersken, blommer og abrikoser
HJEMMELAVET ANSIGTSMASKE

GODE IDÉER TIL AT FORKÆLE DIN MOR

  • Skriv et håndskrevet brev til din mor, og post det på gammeldags vis. Det oser af kærlighed og betænksomhed, at du har brugt tid på at skrive og poste et personligt brev, og din mor vil med garanti gemme det for altid.
  • Gå en tur, pluk smukke grøftekantsblomster og forårsspirende grene, og bind en personlig buket til din mor. Sæt et smukt bånd omkring.
  • Inviter din mor med på spaophold, hvor I tilbringer et par timer sammen i fred og forkælelse. Bestil ansigtsmasker eller massager på forhånd, så alt er planlagt, når I kommer derhen.
  • Er I mere til kulturelle oplevelser, så inviter din mor på museumstur, hvor I har tid til både at snakke, hygge jer sammen og se på kunst eller historie. Find inspiration på danmarksmuseer.dk
  • Få dine børn til at tegne en tegning til deres mormor. Intet varmer en bedstemors hjerte mere end hilsner og krimskrams fra de små. Skal den have lidt ekstra i dagens anledning, kan børnene lave deres helt egen mormors dag-platte.
  • Er du gravid, så inviter din mor med til en scanning af den lille i maven. Det er en kæmpe oplevelse at dele – både for dig og hende.

Vidste du, at … 
porcelænsfabrikken Bing og Grøndahl Siden 1969 har produceret mors dag-platter, som er blevet et samleobjekt for mange mødre? Platterne forestiller en dyremor med unger og er udført i koboltblå underglasurfarve.

Forkæl jer selv derhjemme
HJEMMESPA