Fødevarestyrelsen lancerer nu et statsligt dyrevelfærdsmærke, som stiller ekstra krav til svineproduktionen. Så nu kan du som forbruger vælge svinekød, hvor grisen har haft krølle på halen og ekstra plads.
Dyrevelfærdsmærket hedder Bedre dyrevelfærd og kommer i tre niveauer, hvor et mærke kan have et til tre hjerter. Alle tre niveauer skal leve op til nogle grundlæggende krav til dyrevelfærd, som er skrappere end den danske og europæiske lovgivning. Det betyder, at du som forbruger gennem dit køb, kan være med til at løfte dyrevelfærden i svineproduktionen.
Grundkravene er:
Kravene er udviklet af Fødevarestyrelsens eksperter i dyrevelfærd, og ambitionen er, at om et par år, så er 30% af alt kød, der bliver solgt i Danmark mærket med dyrevelfærdsmærket. Udgangspunktet er 12-15 %.
Her får du en oversigt over hvad der gemmer sig af krav bag niveauerne i de nye hjerter.
1 hjerte
Dette niveau opfylder mærkets 5 grundkrav. Niveau 1 er en ny produktion med bedre dyrevelfærd til overkommelige priser.
2 hjerter
Dette niveau opfylder mærkets 5 grundkrav og stiller yderligere krav om mere plads og mere halm.
3 hjerter
Dette niveau opfylder mærkets 5 grundkrav. Derudover er der krav om at svinene skal have adgang til udeareal, og at søerne farer på friland. Herudover er der krav om endnu mere plads og halm, som i f.eks. økologi og frilandsproduktion.
Mærket er udviklet af Miljø- og Fødevareministeriet i tæt samarbejde med virksomheder og producenter fra hele fødevarekæden f.eks.: Dyreværnsorganisationernes Samarbejdsorganisation (DOSO), Den Danske Dyrlægeforening, Landbrug & Fødevarer, Danish Crown, Danske Slagtermestre og detailhandelen som f.eks. Salling Group (Bilka, Føtex og Netto).
Grafik fra Fødevarestyrelsen