Hvad betyder det, at din kaffe er håndristet eller mørkristet? Og hvilken forskel gør det, at den er økologisk? Bliv klog på din mokka lige her.
Kaffebønner er frugtkerner fra de friske, røde bær på kaffeplanten. Inden de kan bruges til at brygge kaffe med, skal kaffebærrene plukkes og frugtkødet fjernes, så du står tilbage med to grønne bønner, der bliver ristet til de brune, aflange kaffebønner, du kender fra dit køkken.
Lidt sødt til kaffen? Tærte med mandelcreme og nektariner
Der findes mere end 60 forskellige kaffesorter, men oftest vil du kun opleve de to mest populære – arabica og robusta.
Arabica-bønnerne dyrkes i Etiopien, Latinamerika, Brasilien, Indonesien og Columbia og udgør cirka 70 procent af verdens kaffeproduktion. Smagen er mild og sød med noter af frugt, sukker og bær og en fremragende syrlighed, der gør kaffen meget eftertragtet.
Robusta-bønnerne dyrkes i Indonesien, Asien og Afrika og er en meget mere hårdfør kaffebønne, der udgør cirka 25 procent af verdens kaffeproduktion. Den er meget stærkere og skarpere i smagen og indeholder dobbelt så meget koffein som arabica.
Læs på Lime.dk: Hvorfor kaffe er så sundt for dig
Mmm, duften af friskbrygget kaffe er himmelsk for de fleste, men vidste du, at kaffen også smager allerbedst, når den er helt nyristet? Når kaffe ristes, udvikler kaffebønnerne nemlig deres smag og aroma, men det gælder om at holde tungen lige i munden, så kaffebønnerne hverken bliver for lyse og dermed svage i smagen eller for mørke, så smagen bliver bitter og branket.
Der er hovedsageligt tre typer af ristninger.
Lysristet kaffe
Lysristet kaffe har en lysere brun farve og virker en smule lettere og mildere. Den lysristede kaffe er god til for eksempel stempelkandekaffe.
Mellemristet kaffe
Mellemristet kaffe er den mest almindelige. Her bevarer kaffen de fleste af sine smagsnuancer og passer godt som både filter- og stempelkandekaffe.
Mørkristet kaffe
Mørkristet kaffe er mørkebrun, næsten sort, i farven. Den er stærk og kraftig, men giver samtidig en sødmefyldt og chokoladeagtig smag. Den mørkristede kaffe er god til espresso.
Økologisk kaffe bliver mere og mere populært hos de danske kaffeelskere og er på mange måder sundere for dig end almindelige kaffe. I økologisk kaffe er du sikker på, at der ikke er brugt kemiske sprøjtemidler, kunstgødning, kunstige farvestoffer, syntetiske farvestoffer og kunstige sødemidler, så du får en mere ren kaffe. Nogen synes også, at kaffen har en mere frisk smag, når den er økologisk.
Vidste du, at… vi elsker kaffe i Danmark, og er det fjerde mest kaffedrikkende land i verden? I gennemsnit drikker hver dansker 3,4 kopper kaffe om dagen.