Indkøbsliste

Rediger produkt

Gem

Husk dit indkøbsnet for miljøets skyld

Et indkøbsnet er ikke bare bedre for naturen, det kan også spare dig for flere hundrede kroner om året. Vi har set nærmere på indkøbsnettets mange fordele.

Du kender garanteret situationen: Du er nede at handle og køber en indkøbspose til at bære varerne hjem i. Det er kun et par kroner og ikke noget, der vælter budgettet. Men hvis du køber to plastikposer til 2,25 kroner hver uge, bliver det til 18 kroner om måneden – og 234 kroner om året. I gennemsnit bruger hver dansker 80 poser om året, og det bliver til rigtig mange plastikposer hvert år. Ifølge brancheforeningen Plastindustrien bruger danskerne omkring 445 millioner poser om året, hvilket svarer til to poser om ugen. En del af de poser ender i naturen, hvor det tager mellem 100 og 1.000 år, før de bliver nedbrudt. Så af hensyn til både naturen og pengepungen kan det godt betale sig at huske indkøbsnettet, når du handler. 

Sådan husker du indkøbsnettet

  • Hæng det et sted, hvor du ser det – for eksempel på døren eller i entréen.
  • Hav altid et indkøbsnet i tasken eller cykelkurven, så du undgår at købe nye plastikposer.
  • Hvis du har glemt et indkøbsnet, så gå efter en plastikpose, som er produceret af 100 procent genbrugsplast.

Posefri byer

Nogle lande har helt forbudt brugen af plastikposer. I 2007 blev San Francisco den første by i USA til at forbyde plastikposer – dog med undtagelse af de små poser, som man får hos slagteren og grønthandleren. Ifølge San Franciscos miljømyndigheder har forbuddet resulteret i, at der bliver smidt 100 millioner færre plastikposer i naturen.
Flere andre byer er fuldt efter, blandt andet Washington D.C. og Modbury i England. En række lande som Indien, Kina og Somalia har fuldstændig forbudt de tynde plastikposer, som man får hos grønthandleren. Italien blev det første land i Europa, der forbød de udskældte poser.

Genbrug gavner

I Danmark har der også været debat om at forbyde plastikposer. Men flere eksperter peger dog på, at det er tvivlsomt, hvor stor miljøgevinsten er ved helt at afskaffe plastikposerne. Når de bliver brændt, bliver posernes energi nemlig udnyttet, og deres indhold af olie er en gevinst i forbrændingsanlæggene, mens husholdningsaffald ofte har brug for at få tilført energi til forbrændingen.

Som forbruger kan du dog gøre en stor forskel ved at genbruge poserne flere gange – først til varer og senere til tomme flasker eller skrald. Eller du kan købe et indkøbsnet, som du kan have i flere år. På den måde kan du på en nem måde være med til at begrænse CO2-udslippet i hverdagen.

Vidste du at…

  • en pose bruges i gennemsnit i 20 minutter?
  • i Danmark koster en plastikpose i gennemsnit 2,75 kroner?
  • i 1993 blev der indført afgift på plastbæreposer, som derfor steg i pris?
  • før afgiften brugte danskerne over 700 millioner indkøbsposer om året? Nu bruger vi omkring 445 millioner poser om året.