Indkøbsliste

Rediger produkt

Gem

Granatæble – Tips, tricks og sjove facts

Det søde granatæble med de rubin-røde kerner kan give din madlavning et eksotisk pift. Læs her, hvordan du bruger det, og få desuden et par sjove facts til at imponere med rundt om middagsbordet.

Sådan bruger du granatæbler i din madlavning

Granatæblet er en fantastisk frugt med en læderagtig skal og saftige kerner indeni. Granatæblekernernes smag gør, at de kan bruges i mange retter. Alt fra forretter, hovedretter og desserter kan piftes op med et rubinrødt granatæble-indspark. Prøv at brug kernerne i:

  • Yoghurt om morgenen. Drys kernerne over din yoghurt eller skyr sammen med mysli.
  • Blancherede broccolibuketter med bacon, solsikkekerner, rosiner, rødløg og granatæblekerner.
  • Lav en klassisk cheesecake og pynt med granatæble-sirup rørt op med husblas
  • Blend lige dele granatæblekerner og frosne hindbær med lidt græsk yoghurt og honning

Hvis du opbevarer dine granatæbler i en plasticpose i køleskabet, kan de holde sig i 2-3 uger. Ved stuetemperatur er holdbarheden ca. en uge.

Sådan åbner du dit granatæble

Har du prøvet at åbne et granatæble, ved du, at saften har det med at sprøjte til alle sider, men det er muligt at åbne frugten uden at skulle gøre hovedrent bagefter. Start med at skære toppen af – husk kun at ridse skallen så kernerne forbliver intakte. Herefter ridser du skallen langs de hvide lameller, og kan til sidst åbne frugten som en blomst.

Denne video illustrerer teknikken godt:



5 sjove facts

Vidste du, at:

  • et ekstrakt af frugtens bliver brugt til farvning af uld. De gule og rødbrune nuancer i ægte orientalske tæpper stammer ofte herfra.
  • den oprindelige måde at lave grenadine på var ved hjælp af granatæblesaft og sukker. Grenadine bliver brugt i drinks f.eks. tequila sunrise og kir.
  • i nutidens Asien, oldtidens Grækenland og det gamle Romerrige blev granatæblet forbundet med frugtbarhed.
  • granatæble har været dyrket af mennesker i mindst 5.000 år, og er omtalt i gamle orientalske eventyr, koranen og Det Gamle Testamente.
  • navnet granatæble stammer dels fra det latinske ord ”granatum” og ”æble”. ”Granatum” betyder ”mange korn” eller ”fyldt med korn” med henvisning til de mange kerner i frugten. Selvom frugten ikke er i familie med et æble, har den alligevel taget navn herfra – udelukkende fordi et granatæble har nogenlunde samme størrelse som et almindeligt æble.