Indkøbsliste

Rediger produkt

Gem

Gør din cykel forårsklar i 4 nemme trin

Har din cykel stået gemt væk hele vinteren, eller har det trofast bragt dig rundt i vinterens sne og sjap? Uanset hvad, så fortjener den en forårsrengøring, så den holder længere, og du kan komme godt og sikkert rundt hele sommeren.

1.Vask din cyklen

Mindst 2 gange om året bør du vaske din cykel, så salt og sand ikke tærer på, og ruster stellet.

  • Skyl cyklen med en haveslange eller en vandkande (brug ikke en højtryksspuler, du ødelægger de mekaniske dele i cyklen)
  • Vask cyklen med varm sæbevand og en børste. Der findes cykelrens, og det er at foretrække, da den efterlader cyklen med en beskyttende hinde. Du kan også bruge autoshampoo. Hvis du bruger cykelrens, så følg brugsanvisningen på pakken
  • Skyl cyklen ren med vand, og tør den efter med et gammelt håndklæde, så cyklen er tør og ren. Det tager tid, men det er besværet værd.

2. Styr på kæden

En cykelkæde har ikke ubegrænset levetid, så start med at give din kæde et kritisk eftersyn. Er den meget løs, rusten eller stiv, så bør du overveje at skifte den.

  • Vask og affedt din cykelkæde, så den er fri for sand og snavs. Du kan rense kæden med en kæderenser, som er en specialbørste, hvor man hælder et affedtningsmiddel i. Du kan også vaske kæden med koncentreret opvaskemiddel og en opvaskebørste. Skyl kæden ren med vand og tør den efter. Hvis kæden ikke er så beskidt, kan du børste kæden med en stiv stålbørste, så sand og rust forsvinder.
  • Smør kæden med cykelolie. Brug ikke for meget olie, det binder blot snavs og sand til kæden. Er din kæde meget fedtet, så tør den evt. af med en tør klud. Brug en enkelt dråbe olie per led. Smør kun indersiden af kæden

Er kæden lidt slap men ellers i god stand, kan du stramme den ved at rykke baghjulet lidt tilbage.

3. Tjek dækkene

Start med at tag et kritisk kig på cykeldækkene. Er de slidte og trænger de til luft?

Et nyt dæk, punkterer ikke så ofte, så det er en god investering at skifte dækkene ud, før de f.eks. flækker i siderne. Et bagdæk skal skiftes ca. en gang om året.

Husk at pumpe cyklen. Jo smallere dæk, jo højere tryk.

4. Tjek bremseklodserne

Kig på bremsekloderne, de er måske blevet lidt tyndslidte eller skæve. Det er vigtigt for din sikkerhed, at dine bremser dur. Det er forholdsvis nemt at skifte bremseklodser, men ellers kan en cykelsmed nemt ordne det for dig.