Er du single, ender du hurtigt med at have for meget mad til overs, når du handler ind – og det er især frugt og grønt, der ender i skraldespanden, fordi det bliver dårligt. Her får du tips og tricks til at holde dine råvarer friske, så du undgår madspild og både passer på miljøet og din pengepung.
Selv om det ser hyggeligt ud med en frisk basilikum i vindueskarmen, skal de friske krydderurter helst på køl i en lille beholder eller pose med fugt i bunden – de passer perfekt i køleskabslågen. Det samme gælder salater, som du bør tage ud af emballagen, vaske kort under den kolde hane og opbevare på køl i en lukket plastpose.
Tip! Der findes mange forskellige husråd til at få salaten til at holde sig frisk længere – se resultatet af tre forskellige metoder her.
De mere hårdføre grøntsager som kartofler, gulerødder, selleri og pastinakker kan sagtens holde sig i en kold kælder, garage eller altan – så længe de ikke får frost. Er der top på gulerødderne, er det en god ide at skære den af med det samme, da den dræner grøntsagerne for energi.
Visse typer frugt og grønsager har det bedst i køleskabet, mens andet har det bedst på køkkenbordet. Citrusfrugter, tomater, bananer og avocadoer skal for eksempel aldrig på køl. Det stopper modningsprocessen og påvirker smagen. Det samme gælder friske bær. De har i forvejen kort levetid, og den sænker kulden i køleskabet blot yderligere.
Til gengæld skal frugter som æbler og pærer helst på køl, da de holder sig friske i kortere tid ved stuetemperatur. Er der ikke plads i køleskabet, kan du godt opbevare dem overdækket på altanen, terrassen eller i garagen.
Tip! Hold altid æbler adskilt fra andre frugter og grøntsager. De udskiller nemlig ethylen, der fremmer modning og forrådnelse.
Disse grønsager holder sig bedst, hvis du putter dem i en plasticpose og opbevarer dem i grønsagsskuffen nederst i køleskabet, hvor der typisk er koldest.
Tip! Er nogle af dine grøntsager nået at blive slatne og kedelige? Giv dem en tur under den kolde hane og læg dem på køl i en plasticpose – det kvikker dem op.
Kilder: Landbrug & Fødevarer og Miljøstyrelsen