Indkøbsliste

Rediger produkt

Gem

Det vidste du (måske) ikke om kartofler

Selvom vi ikke spiser så mange kartofler, som vi har gjort, så er kartoflen stadig en vigtig del af vores kost. Vi guider dig til hvilke kartofler der er godt til hvad, og hvordan du opbevarer dem bedst.

Kartofler er ikke bare kartofler. Der er sorter der egner sig bedre til nogen ting end andre. I Danmark ser vi ikke så meget på sorter, men mere om det er en bagekartoffel eller en spisekartoffel og hvor den kommer fra, og det er egentligt lidt synd, for sorterne giver et fingerpeg om, hvorvidt kartoflen let koger ud eller er er bedst i ovnen.

De mest kendte sorter

  • Aspargeskartofler har været dyrket i Danmark siden 1872. Kog kartoflen med skræl på og pil den lige inden servering, så bevarer du flest smagsnuancer. Aspargeskartofler smager fantastisk i kartoffelsalat.
  • Sava har ifølge foreningen Danske kartofler været Danmarks førende spisekartoffel de sidste 20 år. Den er kogefast og har en blød og rund smag.
  • Folva er en af de tidlige kartofler. Når den er ny, er den rigtig dejlig. De store kartofler er rigtig gode til kartoffelmos og som bagekartoffel.
  • Estima er en engelsk sort og den er god til kartoffelmos og som bagekartoffel og kartoffelbåde.

Gode steder at dyrke kartofler

Samsøkartofler, Lammefjordskartofler og Vildmosekartofler er ikke kartoffelsorter, men fortæller hvor kartoflen er dyrket, og disse tre steder er kendt for sine særlig gode jordbundsforhold for kartofler

Sådan opbevarer du bedst

Kartofler må ikke får lys, det gør dem grønne. Den bedste opbevaring er mørkt og køligt. Kartofler opbevares bedst mellem 4-6 grader celsius. Opbevar dem i en papirspose eller en flamingokasse, så de kan ånde.
Opbevares kartoflerne for varmt begynder de at spire og ligger de for koldt, bliver de bløde og vandede.

Må man spise grønne kartofler?

Kartofler, der har fået lys, kan blive grønne. I grønne kartofler er den en forholdsvis høj koncentration af giftstofferne solanin og chaconin, som kan give hovedpine, kvalme, træthed, mavepine og diarre. Giftstofferne kan ikke koges væk og heller ikke skæres væk, så smid de grønne kartofler ud, hvis du støder på dem.

Fra delikatesse til fattigmandskost

Kartoflen kom til Europa via de spanske opdagelsesrejsende, som tog den med fra Amerika i midten eller slutningen af 1500 tallet. Kartoflen blev først anset som en meget fin delikatesse for de rigeste, men i 1600 tallet kom kartoflen til bl.a. Tyskland og Irland, hvor den blev den vigtigste mad for fattige.