Indkøbsliste

Rediger produkt

Gem

Bullet journal for begyndere

TEKST Elisabeth Hamerik Schwarz

Drømmer du om at kombinere notesbog, huskelister, dagbog og kalender, så du bedre kan holde styr på dit liv? Så kan en “bullet journal” være løsningen. Fænomenet har taget USA med storm og er nu nået til Danmark. Det eneste, du har brug for, er en bullet journal og en kuglepen.

En “bullet journal” kaldes også en kalender med mere, fordi den holder styr på alt det, du ellers skriver på lister, Post-Its, på mobilen og så videre – fra praktiske gøremål som at huske at omplante planter til ungernes aktiviteter til vægttab eller dagbog. Nu tænker du måske, at det lyder uoverskueligt, men da du selv indretter den i en tom bullet journal, vil du opdage, at den vil give dig et klart overblik – også i forhold til at få en reel fornemmelse af, hvad der er vigtigt.

SÅDAN LAVER DU EN BULLET JOURNAL

Det kan være svært at holde overblikket i en travl hverdag, men bruger du tiden på at indrette en personlig bullet journal, vil du opleve, at dine mange gøremål pludselig bliver meget mere overskuelige.

Få inspiration til at komme igang med din egen bullet journal i videoen, og læs mere om hvordan du gør nedenfor.

Sådan gør du:

  1. Bullet journal og kuglepen er alt, du har brug for. Er det din første bullet journal, så lad være med at købe en dyr bullet journal–hvis det nu alligevel ikke er dig. Men husk, at siderne ikke må være for tynde, for så går kuglepennen igennem papiret.
  2. Hvilken stil har du? Det kan virke som et pudsigt spørgsmål, men afgør med dig selv, om du er til det minimalistiske eller det kreative, for det kan være afgørende for, om du vil trives med en bullet journal.
  3. Din “key”. En personlig oversigt over “bullets”, altså markører, du vil bruge, som viser eksempelvis ‘fremtidig’, ‘i gang’, ‘fuldført’, ‘annulleret’ og så videre. Markørerne kan være firkanter, halve krydser eller cirkler, du bestemmer. Formålet er, at du med dem kan markere, hvor langt du er med en opgave og tidsplan. Din key skal skrives på første side.
  4. Fremtidslog. På de næste sider udfylder du dine langsigtede planer – for denne og de kommende måneder. Brug så mange sider, du har brug for. Du kan både inddele den som en kalender med alle aftaler og datoer eller finde en metode, der giver dig overblik. På siden efter fører du de ting ind, som ikke har en dato.
  5. Dit eget system – uge eller dag? Vælg, om du foretrækker et uge- eller dagslayout, afhængigt af hvordan dine uger ser ud. Har du mange daglige opgaver, kan ugelayoutet give dig overblik, men har du brug for at finde ud af, hvordan du bruger din tid, kan dagslayoutet være smart. Vælg en dag, hvor du ser på den kommende uge, og tag stilling til, hvordan du vil bruge den.
  6. Personlighed. Du kan gøre din bullet journal personlig på mange måder. Elsker du at skrive dagbog, så brug den til det. Har du en bucketlist, så sæt den ind i din bullet journal, så du husker dine drømme. Eller track din motion, hold styr på dit budget, eller start en madplan, skriv gaveidéer ned i løbet af året og så videre. Kort sagt, skriv både alt det ned, der fylder i dit hoved, og de ting, du har svært ved at huske.
  7. Reflektér. Husk at stoppe op hver måned, og tag stilling til dine bullets. Bliver punkt nummer tre ved med at blive rykket en måned? Måske det sker, fordi det slet ikke er så vigtigt? Er det tilfældet, så slet den.
  8. Din højre hånd. For virkelig at få glæde af systemet skal din bullet journal følge dig overalt. Hvis alt skrives ned, og du tager stilling til punkterne ugentligt og månedligt, vil du opleve, at du holder overblikket og får ro.
  9. Husk bogen. Og er du med årene blevet så digital, at du har svært ved at huske eller huske at tjekke den, kan du jo sætte en reminder i mobilkalenderen, indtil du ikke længere kan undvære den.

 

Vidste du, at … psykologiske studier har vist, at alene bevægelsen med at føre pennen hen over papiret kan virke afstressende? Når du kombinerer det med at tømme hovedet, er det ren terapi.