Indkøbsliste

Rediger produkt

Gem

Boller op, boller ned – vi slår et slag for fastelavn

Fastelavnsboller, slå katten af tønden og fastelavnsris. Traditionerne er mange når det kommer til fastelavn, her får du inspiration til fastelavnsfesten og bliver lidt klogere på traditionen.

Pynt op til fastelavn

Inviter til fastelavnsfest, og gør dagen festlig og farverig, ved at pynte op med katte, tønder og fastelavnsris.

Klip sjove katte i karton

Lav søde små katte af farvet karton og giv dem øjne af flotte glimtende pailletter. Hvis du ikke synes du er så kunstnerisk og kan tegne dem i frihånd, kan du finde skabeloner på nettet.

Lav små fine tønder af pap

Fastelavn og tønder hænger sammen. Lav en bred strimmel af pap og lim den sammen, så den danner en ring, som en tønde. Lav en bund til tønden ved at tegne en ring på størrelse med bunden og tegn nogle flapper på. Klip bunden ud med flapper, og sæt bunden fast ved at lime flapperne på indersiden af ”tønde-ringen”. Mal flotte mønstre med farvelade, tuscher eller glitterlim.

Fine blomster til at hænge på riset

Lav fine blomster af farvet silkepapir. Klip silkepapir ud i cirkler i flere forskellige farver. Læg slikpapirerne oven på hinanden Tag fat i midten og saml i midten, vikl ståltråd rundt om stilken og hæng blomsterne på et ris eller på snor sammen med katte og tønder.

TIP! Pynt fastelavnsris med børnene lørdag. Når ungerne vågner søndag, er der slik på risene og så er det tid til at løbe ind og vække de voksne ved at slå på dynen med riset, mens man synger: Fastelavn, er mit navn…

Vidste du at…
fastelavnsriset kom til Danmark i 1700 tallet fra Tyskland, hvor de unge drillede hinanden med rise hinanden op

Sjove lege til en fastelavnsfest

Ingen fastelavn uden sjove lege.

Slå katten af tønden

Selvfølgelig skal man slå katten af tønden. Der er forskellige regler for, hvem der bliver kattekonge og -dronning. En regel kan være, at den, som slår bunden ud af tønden, bliver kattedronning, og den, som slår det sidste bræt af snoren, bliver kattekonge.

Fyld tønden med godteposer eller appelsiner. En godtepose behøver ikke være fyldt med slik. Put f.eks. popcorn, rosinpakker, sæbebobler, balloner eller andre små sjove ting i poserne.

Bide til bolle

Hæng boller op i snore, en bolle til hver deltager. Nu skal hver deltager spise sin bolle, men må ikke bruge hænderne. Brug boller med blød skorpe f.eks. te-boller eller lign. Den der først får spist sin bolle, har vundet.

Ballondans

Ballondans er sjovt og får pulsen op. Alle får en ballon bundet om anklen, og når musikken går i gang, handler det om at trampe på de andres balloner, så de baldrer. Den, som står tilbage til sidst med ballon, har vundet.

Alt det du måske ikke vidste om fastelavn

  • Fastelavn ligger altid 7 uger før påske og varsler starten på 40 dages faste. Fasten begynder askonsdag og slutter påskesøndag. Fasten blev afskaffet i Danmark med reformationen.
  • Navnet fastelavn stammer fra tysk "fastelabend", dvs. "faste-aften", som henviser til aftenen før fasten.
  • Tirsdag efter fastelavnssøndag hedder hvidetirsdag og var sidste dag, man måtte spise hvidt brød. Derfor bagte man boller og fyldte dem med blandt andet sukater, pomeranser og rosiner. Og det er dem, vi i dag kender som fastelavnsboller – selvom de i dag minder mere om wienerbrød.
  • Helt op til år 1900 var fastelavn en voksenfest, hvor man klædte sig ud, som sommer og vinter, og bajadser (en slags nar) som drillede og gjorde grin med folk. 
  • Oprindelig slog vi katten af tønde på hest, med en levende kat inden i. Katten var mest for sjov, men symboliserede også heksen og det onde. Hver gård på egnen var repræsenteret med en rytter og Kattekongens gård blev fritaget for skat i et år.