Indkøbsliste

Rediger produkt

Gem

Bliv klar til skiferie

Skal du på skiferie, så er det en god ide at være velforberedt. Du har sikkert styr på skiundertøjet og snekæderne, men er din krop klar til at være fysisk aktiv i mange timer hver dag? Vi guider dig med enkle tips og tricks til før, under og efter pisten.

Forbered kroppen på kontoret.

Det er krævende for kroppen at stå på ski flere dage i træk, specielt, hvis den er vant til at sidde på en kontorstol i otte timer. Stjæl pilatesbolden fra din kollega og sid på den i stedet for kontorstolen. Det træner og styrker din ”core” (dvs. ryg, mavemuskler mm), mens du arbejder. Har du hæve- og sænkebord, så hæv bordet og stå op og arbejd i stedet.

Psst… Det er altid en god ide at træne kroppen op til skiferie. På nettet findes der et utal af gratis træningsprogrammer, som du kan følge.

Fed creme med solfaktor

Husk at smøre ansigtet ind i en fed creme med høj beskyttelsesfaktor, så du både beskytter huden mod den skarpe sol og frosten.

Varm op på toppen.

Når du har siddet i skiliften i 10-20 minutter, er kroppen blevet kold. Så væk kroppen og de store muskler ved at svinge armene fra side til side og bøj i benene, så du bliver varm igen, inden du suser afsted på ski.

Uden mad og drikke

Din krop har brug for mad og drikke. Sørg for at drikke rigelig med vand, og spis godt med kulhydrater (dvs. pasta, brød, frugt og grønt) i løbet af dagen. Hav altid en flaske vand og lidt kiks, frugt eller en energibar med på pisten.

Drop alkohol

Skiløb og alkohol fungerer dårligt sammen. Har du tømmermænd, så tag det med ro på skiene.

Tag de nemme løb om eftermiddagen.

Kroppen bliver træt i løbet af dagen, så tag de svære pister om formiddagen, og de nemme ture om eftermiddagen, så mindsker du risikoen for styrt og skader.

Lad næstsidste tur være sidste tur.

Glem alt om lige at tage en tur til. Det er, når du presser kroppen, at det går galt. Du skal altid have overskud til at komme ned, når først du er kørt op med liften.

Tag det roligt på tredjedagen.

Din krop er rigtig træt og øm, når du har løbet et par dage, så tag det med ro på tredjedagen. Vælg nemme pister og tag gode lange pauser. Du kan også vælge at holde skifri, og lave noget helt andet.

RICE hvis skaden er sket

Får du en akut skade, fordi du falder, vrider om eller lign., så følg RICE principperne:

  • Ro,
  • Ice (Is på),
  • Compression (tryk på med elastikbind eller lign.),
  • Elevation (hold den skadede legemsdel opad).

Hav altid en lille plastikpose med i lommen, som du kan fylde med sne/is, og en rulle elastikbind til kompression.

Stræk ud

Stræk ud, når du kommer hjem fra skituren. Udstrækning forhindrer ikke, at du får ømme muskler, men det forebygger stivhed og øger blodgennemstrømningen, så benene ikke hæver.