Det er de små valg i hverdagen, der kan være med til at gøre forskellen. Her er 11 tips til, hvordan du genbruger mere og dermed passer på miljøet, sparer penge og glæder børnene.
Børn synes, at det er fantastisk at få lov at købe og sælge ting. Det er sådan noget, voksne gør, og derfor kan det være sjovt for de små at efterligne i deres leg. Lav jeres egen købmandsbutik gratis og bæredygtigt ved at rengøre og gemme brugt emballage. Det kan være mælkekartoner, brugte dåser eller syltetøjsglas, som børnene kan få lov at handle med, og derved sparer I også plastiklegetøjet.
Engangsklude og vatrondeller er ikke specielt bæredygtige, men vi bruger dem hyppigt og derfor skal hækle- og strikkepindene findes frem – både for at spare på ressourcerne og pengepungen. Hjemmehæklede vatrondeller og strikkede klude kan nemlig bruges igen og igen, men er du aldrig rigtig kommet i gang med de kreative sysler, så få tips til hækling her eller inspiration til fine strikkede mønstre på klude her.
Fik I ikke spist op? Heldigvis kan langt de fleste madrester gemmes til dagen efter, men pift det op med en salat, tilføj ingredienser eller brug resterne i en ny ret, så restedagen ikke bliver en træls ting. For rester er godt, bæredygtigt og billigt! Få for eksempel inspiration til at genbruge kofte kartofler her.
Vi er vilde med at få og give gaver, men det bliver nemt til rigtigt meget indpakningspapir, som bare ryger direkte i skraldespanden. Gør det derfor til en vane at gemme gavepapiret, når nogen i familien får en gave, og genbrug det næste gang, I skal pakke gaver ind. Det samme gælder bånd, der sagtens kan bruges igen og igen – især stofbånd.
Ifølge brancheforeningen Plastindustrien bruger vi danskere omkring 460 millioner plastikposer om året, hvilket svarer til cirka 9.000 tons plast til bæreposer. Det ville både være godt for naturen og økonomien at investere i et net lavet af genbrugsplast eller benytte en rygsæk, der kan bruges igen og igen.
Læs også https://netto.dk/inspiration/din-hverdag/husk-dit-indkoebsnet-for-miljoeets-skyld/
Vi danskere elsker æg – faktisk så meget, at vi ifølge Landbrug og Fødevarer gennemsnitlig spiste fire æg om ugen i 2019. Det bliver til en del æggeskaller, som ikke behøver at ryge direkte i skraldespanden. Brug dem for eksempel i stedet til at så karse i. Alt du skal gøre er at stille en æggebakke i vindueskarmen med halve æggeskaller, put vat i dem og fordel karsefrøene ud over. Så er der kun tilbage at vande og spise lækker hjemmegroet karse.
På mystisk vis har strømper det med at forsvinde, og det ender ofte med enlige strømper i skuffen. I stedet for at smide dem ud, så brug dem til at lave tøj til børnenes legetøj. Lav for eksempel en ny kjole til en barbiedukke ved at klippe hul til hovedet og armene, og find et bånd som kan puttes i taljen, og vupti, så er der nyt dukketøj. Det kan være sjovt for børnene selv at få lov at lave tøjet.
Forslag til billede til madgenbrug: brug evt. fra tidligere artikel nævnt i teksten
Plastiksugerør er ved at være godt udskældte, men det betyder ikke, at vi helt behøver at udelade sugerøret i en hjemmelavet drink eller til børnenes fødselsdag. Der findes efterhånden en del genanvendelige alternativer lavet af silikone, metal eller bambus, som kan erstatte plastiksugerørene.
Når de nye sko er taget i brug, er der ikke meget sjov at bruge skotøjsæsken til – eller er der? Lav æsken om til et ’mobilhotel’, hvor familiens telefoner kan opholde sig om natten, hvilket også giver en sund pause for skærmene. Sådan gør du:
I kan også bruge skotøjsæskerne eller andre papkasse til dukkehuse, en soveæske til bamser eller de store kasser til huler, raket eller indendørs legehuse.
Forlæng livet på slidte viskestykker, dynebetræk eller lagner ved at bruge dem i rengøringen. Brug de tyndslidte viskestykker til at pudse sko med, eller klip det hullede lagen til klude, som I kan tørre af med. Også her kan børnene få gavn af forvaskede og slidte dynebetræk. Klip det i to eller fire stykker alt efter den ønskede størrelse, og giv dem lov til at male deres egne kapper.