Du lukker din mælkekarton med et plastikskruelåg, slukker tørsten med en flaske kildevand, og køber lige en indkøbspose med hjem, når du er nede og handle.
I løbet af en helt almindelig dag kommer du hurtigt til at omgive dig med store mængder af plastik. Det er dog ikke et problem i sig selv. Vi har brug for plastik til for eksempel sygehuse, vindmøller og opbevaring af madvarer, så de holder sig friske og vi undgår madspild. Problemet er, at alt for meget plastik er overflødigt, ikke bliver genanvendt eller ender i naturen, hvor det tager op til 500 år, før det bliver nedbrudt.
Derfor gider det god mening at forsøge at skære ned på plastikforbruget i hverdagen – og det er slet ikke så svært. Her får du ni hurtige tips til, hvordan du nemt kan omgive dig med mindre plastik.
Der er mange dagligvarer med plastik, som du nemt kan erstatte med andre alternativer, når du køber ind. Vælg for eksempel mælken uden skruelåg, køb vatpinde af træ i stedet for plastik og gå uden pålæg i plastik og anden overflødig emballage. Det tæller alt sammen …
Undgå at komme til at købe en ny plastikpose, hver gang du handler ind. Ifølge brancheforeningen Plastindustrien bruger vi alle sammen i gennemsnit to plastikposer om ugen – og det bliver til 445 millioner plastikposer om året. Hav i stedet altid et indkøbsnet eller en mulepose i tasken eller cykelkurven.
Hav et lille stofnet i tasken, så du kan købe frugt og grønt enkeltvis – og undgå de tynde plastikposer omkring.
Udskift din plastiktandbørste med en bambustandbørste, der holder dine tænder rene og fine og passer på miljøet samtidig.
Tip! Stop madspild og brug alle dine vinrester - få 9 (overraskende!) ideer til, hvad du kan bruge druesjatterne til lige her.
Selvom vi har det reneste postevand i hanen, køber hver dansker ifølge European Federation of Bottled Water 21 liter flaskevand om året. Hav i stedet en drikkedunk i tasken, som du nemt kan fylde op, vaske og bruge igen og igen.
De blå, gule og lyserøde altmuligklude er fulde af mikroplast, som ryger direkte ud i havet, hver gang du vasker dem i vaskemaskinen. Skift kludene ud med karklude af økologisk bomuld og gør miljøet en tjeneste.
Du har sikkert også prøvet automatisk at sige ja tak til en lille pose, når du har købt en læbepomade, en pakke hovedpinepiller eller en ny hårbøjle. Sig nej tak til plastikposen, og put i stedet de små varer direkte ned i tasken eller lommen.
Måske synes ungerne, at de hører sig til børnefødselsdagen, måske smager iskaffen ekstra godt, og måske får din cocktail det sidste pift, når du drikker den af et sugerør. Fortvivl ej. I stedet for engangssugerør i plastik, kan du købe bæredygtige alternativer i for eksempel rustfrit stål, der kan bruges igen og igen.
De små plastikposer i rulle er smarte at have i køkkenskuffen, men der er masser af gode alternativer uden plastik. Du kan for eksempel fryse dine madvarer ned i genanvendelige bøtter i stedet eller skifte fryseposerne ud med bæredygtige majsposer. De er lige så gode til både køl, frys og tørt brug og kan smides direkte på komposten efter brug.
Vidste du, at … Danmark har den laveste genanvendelsesprocent af husholdningsplast ud af 30 europæiske lande. (Kilde: Plastics Europe)