Både drivhuse i de danske haver og hylderne i supermarkedet bugner af saftige, søde vindruer, så det er nu, du skal mæske dig i de små, runde bær. De smager skønt, som de er, men det kan være svært at nå at spise dem alle. Derfor får du her inspiration til nye måder at bruge vindruer på, så du undgår madspild – og får nye, spændende smagsoplevelser.
Udnyt de lækre saftige frugter til hjemmelavet vindruesaft. Det smager fantastisk, og saften kan holde sig længe, så du kan nyde smagen af sol og sommer hele vinteren.
Det skal du bruge:
2 kilo vindruer
0,5 dl vand
400 g sukker
2 tsk. citronsyre
Atamon
Sådan gør du:
Skyl vindruerne, og fjerne blade og stilke.
Put dem i en gryde med vand, og kog druerne.
Si saften over i en ren gryde, og kog den op med sukker og citronsyre.
Tilsæt lidt atamon, og hæld flasken på rene, skoldede flasker.
De smukke runde vindruer er geniale som isterninger, når du ønsker at peppe et almindeligt glas vand op. Fyld bare en isterningebakke med en vindrue i et hver rum, og så har du dekorative, spiselige isterninger. Du kan også fylde vand i, så druerne flyder inde i isterningerne.
Har du vindruer uden kerner, kan du også hurtigt lave en omgang læskende ispinde. Blend 200 gram vindruer sammen med 1 dl koncentreret hyldeblomstsaft og 1 del vand, og hæld saften i ispindeforme. Efter et par timer i fryseren, har du lækre vindrue-is til alle. Skal det være endnu nemmere, kan du også trække en række friske vindruer på et træspyd og lægge det i fryseren. Voila!
Få fem nemme ideer til, hvordan du bruger frugtskålen op.
En vindruesorbet lavet af blå druer får en flot pink farve og smager fantastisk – og så er den utrolig nem at lave. Blend 1 kilo druer til saft, tilsæt 100 gram sukker og blend videre, indtil sukkeret er opløst. Si saften, og frys den. Tag den ud et par gange under indfrysningen og pisk saften igennem. Nu har du en frisk og skøn dessert, som sagtens kan serveres alene med lidt revet chokolade eller som tilbehør til et stykke brownie.
Vindruegele smager skønt på et stykke brød, til pandekager eller som lækkert tilbehør til et stykke kød.
Det skal du bruge:
1,5 kilo vindruer
3 dl vand
750 gram sukker
1 tsk citronsyre
Geleringspulver
Sådan gør du:
Skyl vindruerne, og fjerne blade og stilke.
Put dem i en gryde med vand, og kog druerne sammen med citrosyre.
Si saften over i en ren gryde, og rør geleringspulveret i.
Kom sukker i, og lad den koge i et par minutter.
Fordel den skoldhede gele i rene, skoldede glas.
Lad vindruerne give en dejlig sødme, næste gang du laver en hjemmelavet pizza. Prøv for eksempel en skøn pizza med tynde skiver af frisk mozzarella, fine skiver skinke, halverede vindruer og et drys timian. Eller hvad med en ren vegetarpizza med cremefraiche, tynde skiver gedeost og søde kartofler toppet med blå vindruer og frisk timian.
De små saftige frugter gør sig også godt i en smoothie. Blend for eksempel 250 gram grønne druer med 2,5 dl skyr og en banan – og smag til med lidt sukker. Pynt eventuelt med lidt mynteblade, og du har et frisk og mættende mellemmåltid.