Indkøbsliste

Rediger produkt

Gem

7 opskrifter med æg

Det er januar, og budgettet kan være lidt stramt. Heldigvis kan du trylle mange mættende og lækre retter frem af en bakke æg. Vi giver syv forslag til gode retter, hvor æg er hovedingrediensen.

Omelet som franskmændene elsker den

En omelet skal være let og luftig. Ingredienserne er blot æg, salt og peber. Brug gerne 3 æg pr. person, og lav en omelet til hver. Pisk æggene sammen med salt og peber, smelt smør på panden, steg æggene et par minutter, rør let i massen, drys evt. lidt revet ost på og fold omeletten med en paletkniv på midten, så den ligner en halvmåne. Servers straks eller hold den varm i ovnen, hvis I er flere. Som tilbehør kan du lave en frisk salat.

Tip! Omeletten kan også varieres med champignon. De skæres i skiver eller tern og steges brune på panden, før æggemassen kommer på.

 

Spansk tortilla med kartofler

Hvis du har en rest kogte kartofler, så er den spanske version af æggekage et hit. Den kan både spises varm og kold – så resterne er også gode i madpakken. Som tilbehør til tortilla kan du servere alle slags gode, spanske pølser og oste som fx chorizo og manchego. Osten kan også kommes direkte i æggekagen som i denne opskrift.

 

Luftig røræg på rugbrød

En lynhurtig tilberedning af æg, som både smager godt til morgenmad, til brunch, på rugbrød til frokost eller som tilbehør til sildemaden, er røræg. Eller scrambled eggs – som englænderne og efterhånden også mange danskere kalder det. Pisk 6 æg med 1 dl sødmælk eller fløde og lidt salt og peber. Steg på en varm pande og rør eller vend massen undervejs, til æggene lige samler sig. Nogle kan lide røræg mere fast, så steger du blot et par minutter mere. Server straks.

Pandekager på amerikansk

Til den søde tand er de små, tykke pandekager et hit. Med denne simple opskrift har du hurtigt en stak lækre amerikanske pandekager, som smager himmelsk med sirup på. Du kan drysse bær over eller tilsætte citronskal, kanel eller kardemomme til dejen efter familiens smag.

 

Svensk ovnpandekage

Hos vores naboer i Sverige er denne ret et godt bud på en hverdagsklassiker, som mætter hele familien. Man bager simpelthen pandekagen i ovnen, og giver den et pift med bacon. Opskriften er enkel: Læg bacontern på en bradepande med bagepapir og steg dem i en 225 grader varm ovn i 10-15 minutter. Pisk 3 æg, 6 dl. mælk og 150 g hvedemel og lidt salt og hæld det over de brunede bacon. Bag pandekagen i ca. 10 minutter og pynt med skiver af tomat på toppen, som bager ca. 5 minutter mere. Svenskerne serverer ovnpandekagen med tyttebærsyltetøj. Mums.

Tip! Du kan skifte bacon ud med skinke i mindre stykker, som ikke skal steges først, men tilberedes sammen med æggemassen.

 

Pocheret æg når du vil imponere

Med få ingredienser er denne ret en smuk og velsmagende haps, der også kan fungere godt som forret til en større middag. Bag gulerødder i ovnen, rist brødet og anret med porcheret æg og et grønt drys. I opskriften her kan du se den gode fremgangsmåde til at få smukke, luftige porcherede æg med en flydende blomme.

 

Klassikeren: Kogt eller spejlet

Hvis du kun har fem minutter, så er det gode ved æg, at de kan tilberedes på et øjeblik. Enten som kogte æg, der bliver perfekte efter 3-4 minutter i spilkogende vand. Eller som spejlæg, der kan serveres med rå blomme eller vendes, hvis man foretrækker den version. Med en skive godt rugbrød og en håndfuld cherrytomater til skal du nok blive mæt.

Velbekomme!