Indkøbsliste

Rediger produkt

Gem

5 tips til at få tømt køleskabet for grøntsager

Oplever du igen og igen, at der ligger et halvt hvidkålshoved og seks triste gulerødder i bunden af grøntsagsskuffen, som du ender med at smide ud? Vi giver dig fem tips til hvordan du får tømt køleskabet for grøntsager.

Det skal koges væk

Fond: Gulerødder, pastinak, persillerod, porrer og kål er perfekte til at koge en fond på. Skær grøntsagerne i grove tern, og smid dem i en gryde, dækket med vand. Tilsæt salt. Lad det hele koge i 2 timer ved svag varme. Si fonden, og hæld den på fryseposer og frys ned til en anden god gang.

Tips! Mos de udkogte grøntsager som ligger tilbage og brug dem som en slags sovs til aftensmaden.

Suppe:  Skær grøntsagerne i store tern, og kog dem i ca. ½ time. Blend suppen og smag den til med salt og peber. Har du cremefraiche eller lidt fløde i køleskabet, kan du vende det i suppen inden servering, så får du en mere cremet og fyldig smag.

I bagværk

Rodfrugter, squash, tomater, peberfrugt og aubergine er lækkert i brød. Hvorfor ikke rive det og vend det i bolledejen, til lækre madboller. Du kan altid fryse bollerne ned, hvis du ikke når at spise dem alle sammen.

Tips! Er rodfrugterne blevet lidt bløde, så læg dem i en skål med koldt vand, så bliver de sprøde igen

Rodfrugter i fad

Rodfrugter i fad er en klassisk måde at få tømt grøntsagsskuffen for de sidste rester. Har du ikke nok rodfrugter til at alle kan blive mætte, så kan du altid spæde op med kartofler. Vask rodfrugterne godt og skær dem i stave eller firkanter. Tænk på, at skære rodfrugterne i ens størrelse, så de er bagt færdig samtidig.

Vend rodfrugterne i en dressing af 1 dl sennep, ½ dl olie og ½ dl flydende honning, salt og timian. Bag dem i ovnen ved ca. 180 grader i 40 minutter. De bliver lækre, sprøde og glaserede.

Tips! Serverer du kylling, koteletter eller lign til rodfrugtefadet, så brun kødet på panden, og læg kødstykkerne oven på grøntsagerne i ovenen, så passer kød og grøntsager sig selv, og er færdigt samtidigt.

Kål i farsen

Hvidkål, spidskål, grønkål og spinat smager skønt i fars, og du kan sagtens tilsætte 1/3 del grønt til farsen. Har du 500 gram hakket kød, kan du altså tilsætte 150 gram grøntsager. Snit eller riv kålen fint og vend den i det hakkede kød. Det gør frikadellerne eller farsbrødet saftigt, ser festligt ud og fylder godt.

Tips! Smider du altid de samme typer af grøntsager ud, så overvej at købe dem på frost i stedet. Frosne grøntsager er et godt alternativ til friske i gryde- og ovnretter.

Plant igen

Når først salathovet er blevet trist, er der sjældent så meget du kan gøre. Men hvis du ærgrer dig over at smide et salathoved ud, så prøv at sætte bunden af salaten i vand i en dyb tallerken. Så vokser der nye salatblade ud igen. Har du børn, er det et sjovt for dem at følge med i, og de kan prøve at høste deres egen salat.