Indkøbsliste

Rediger produkt

Gem

3 nemme og hurtige fastelavnsboller

For de fleste er fastelavnssøndag lig med udklædning, fastelavnsboller og at slå katten af tønden. Sådan har det ikke altid været, for traditionen har faktisk rødder i den katolske kirke og går mere end 500 år tilbage. Oprindeligt var fastelavn starten på en 40 dage lang faste inden påske, og derfor falder fastelavnssøndag altid syv uger før påskedag.

Heldigvis – vil mange nok mene – skal vi ikke faste i 40 dage, men i stedet bruge den hyggelige højtid på at rasle, pynte fastelavnsris og mæske os i lækre fastelavnsboller. Nogle egne har deres egne varianter, men vi har samlet tre af de mest elskede af slagsen – og giver dig fifs og tricks til at få dem lidt hurtigere på tallerkenen i en ellers travl hverdag.

Hurtige fastelavnsboller af butterdej

I visse egne ligner en fastelavnsbolle lidt en spandauer – og med creme- eller hindbærfyld i midten af hele herligheden.

Wienerdej kan dog være lidt af et projekt at kaste sig ud i, og i stedet kan du snildt bruge færdige butterdejsruller til en hurtig og lækker fastelavnsbolle.

I en wienerdej er der både sukker og gær, hvilket der ikke er at finde i en butterdej, men med det søde fyld og glasur på toppen er det nærmere en smagssag, om man vil have sin fastelavnsbolle sødere end dét.

fastelavnsboller_af_butterdej

Fastelavnsboller af butterdej med creme- og hindbærfyld

Antal: ca. 8 stk.
Arbejds- og bagetid kan variere alt efter hvilken butterdej, du bruger. Sørg for at følge pakkens anvisninger.

Det skal du bruge:

  • Butterdej
  • Kagecreme-mix
  • Hindbærsyltetøj
  • Æg
  • Glasur (vand, flormelis og kakao eller frugtfarve)

Fremgangsmåde:

  • Skær butterdejen i firkanter. En enkelt rulle kan blive til ca. 8 firkanter, alt efter hvor store du ønsker dem.
  • Tag firkanternes hjørner og træk dem ind mod midten og pres snippen godt ned i dejen, så den holder formen.
  • Læg en klat fyld i midten af fastelavnsbollerne, inden de kommes i ovnen. Både hindbærsyltetøj og kagecreme-mix kan bruges.
  • Pensl kanterne med et pisket æg for ekstra flot finish. Bag fastelavnsbollerne efter pakkens anvisninger.
  • Når bollerne er kølet af, kan kanten pyntes med glasur – eventuelt med lidt frugtfarve i for lidt ekstra spræl i den festlige anledning.

fastelavnsboller_af_butterdej_guide

Tip! Har du butterdej til overs, kan du gemme det og bruge til næste gang, du har rester af kødsovs – det kan nemlig trylles om til lækre (madpakkevenlige) meat pies

Lækre fastelavnsboller, en pyntet tønde og fastelavnsris hører sig til, når I inviterer til fastelavnsfest. Få de gode tips lige her.
3 GODE TIPS TIL EN FIN FASTELAVN

Gammeldags fastelavnsboller i en ruf

Hvem elsker ikke en friskbagt gammeldags fastelavnsbolle med en lun midte af marcipanguf og chokolade? Nok de fleste!

Med et par cowboytricks i ærmet er det dog muligt at spare tid og gøre hele processen lidt lettere. En bolle-blanding og kagecreme-mix er hemmeligheden her – men det behøver du selvfølgelig ikke sige til dine gæster.

Fastelavnsboller_af-bolle-blanding_med_kagecreme

Fastelavnsboller af bolle-blanding med kagecreme

Antal: ca. 12 stk.

Arbejds- og bagetid kan variere alt efter hvilken bolleblanding, du bruger. Sørg for at følge pakkens anvisninger.

Det skal du bruge:  

  • Bolle-blanding
  • Kagecreme-mix
  • Marcipan
  • Chokolade
  • Glasur (vand, flormelis og kakao eller frugtfarve)

Fremgangsmåde:

  • Start med at lave bolle-blandingen efter pakkens anvisninger. Tilføj eventuelt en teske vanillesukker og en teske kardemomme, inden de våde ingredienser blandes i. Det er en smagssag, om man ønsker bollen sødere og/eller med en smag af kardemomme, og det kan sagtens udelades.
  • Lav en kagecreme-mix efter pakkens anvisninger. Et brev er mere end nok til en enkelt portion boller. Riv 100 gram marcipan og tilføj, når kagecremen er pisket færdig
  • Når dejen har hævet færdig, rulles den ud i en stor firkant med en tykkelse på ca. 4-5 mm. Skær dejen i mindre firkanter på ca. 12x12 cm – eller større eller mindre efter behov.
  • Læg en lille skefuld af cremefyldet på dejpakkerne og tryk et lille stykke mørk chokolade ned oveni. Nougat kan også bruges.
  • Fold dejpakkernes hjørner ind mod midten, henover fyldet. Saml dejen ved at klemme snipperne sammen med fingrene. Sørg for at lukke dem helt tæt, så fyldet ikke kan løbe ud.
  • Læg fastelavnsbollerne på en bageplade med samlingerne ned mod bagepapiret. Lad dem efterhæve i ca. 30 minutter.
  • Pensl bollerne med mælk og bag efter anvisningerne.
  • Pynt med lys eller mørk glasur, når de er kølet ned. Nydes bedst lune.

Tip! De gammeldags fastelavnsboller kan sagtens komme med ned i tønden sammen med karameller, appelsiner og andre godter. Bare pak dem ind i må poser først.

Traditionerne er mange når det kommer til fastelavn, her får du inspiration til fastelavnsfesten og bliver lidt klogere på traditionen.
BOLLER OP, BOLLER NED – VI SLÅR ET SLAG FOR FASTELAVN

Verdens (måske) letteste fastelavnsboller med hindbærskum

Hos bageren er det svært at stå for de kæmpestore og flotte fastelavnsboller fyldt med mundvandsaktiverende hindbærskum. De er dog super lette at lave selv, hvis du har mod på at kaste dig ud i en vandbakkelsesdej – den sværeste del er faktisk ikke at åbne ovnen i løbet af de første 20 minutter.

Fastelavnsboller_af_vandbakkelsesdej_med_hindbærskum

Fastelavnsboller af vandbakkelsesdej med hindbærskum

Antal: ca. 12 stk.
Bagning: 30 min. ved 200°C

Det skal du bruge til vandbakkelser:  

  • 1½ dl vand
  • 75 g smør
  • 100 g hvedemel
  • 3 æg str. M/L

Det skal du bruge til fyld og pynt:

  • Flødeskum
  • Hindbærsyltetøj
  • flormelis
  • glasur (vand, flormelis, frugtfarve)
  • chokolade

Fremgangsmåde:

  • Start med at tænde ovnen og sæt temperaturen på 200°.
  • Bring smør og vand i kog. Tilsæt melet og rør kraftigt indtil dejen slipper gryde. Den skal varmes rigtig godt igennem og være blank.
  • Afkøl dejen lidt og rør æggene i et ad gangen. Det er vigtigt, at der røres godt for hvert æg så dejen ikke bliver tynd.
  • Kom evt. dejen i en sprøjtepose og lav 10 runde kager på en bageplade med bagepapir. Dejen kan også sættes med skeer på en bageplade som små toppe.
  • Bag vandbakkelserne ved 200°C i ca. 25 minutter. Det er meget vigtigt, at ovnen ikke åbnes de første 20 minutter af bagetiden, for så falder de sammen.
  • Når de ser bagte ud, tages en enkelt ud og lægges på risten. Holder den formen, er de færdige, men begynder den at falde sammen, skal de have lidt mere.
  • Afkøl kagerne, del dem i to og fyld dem generøst med flødeskum blandet med hindbærmarmelade.
  • Pynt toppen af fastelavnsbollen kan både være et drys flormelis, glasur eller smeltet chokolade.