For de fleste er fastelavnssøndag lig med udklædning, fastelavnsboller og at slå katten af tønden. Sådan har det ikke altid været, for traditionen har faktisk rødder i den katolske kirke og går mere end 500 år tilbage. Oprindeligt var fastelavn starten på en 40 dage lang faste inden påske, og derfor falder fastelavnssøndag altid syv uger før påskedag.
Heldigvis – vil mange nok mene – skal vi ikke faste i 40 dage, men i stedet bruge den hyggelige højtid på at rasle, pynte fastelavnsris og mæske os i lækre fastelavnsboller. Nogle egne har deres egne varianter, men vi har samlet tre af de mest elskede af slagsen – og giver dig fifs og tricks til at få dem lidt hurtigere på tallerkenen i en ellers travl hverdag.
I visse egne ligner en fastelavnsbolle lidt en spandauer – og med creme- eller hindbærfyld i midten af hele herligheden.
Wienerdej kan dog være lidt af et projekt at kaste sig ud i, og i stedet kan du snildt bruge færdige butterdejsruller til en hurtig og lækker fastelavnsbolle.
I en wienerdej er der både sukker og gær, hvilket der ikke er at finde i en butterdej, men med det søde fyld og glasur på toppen er det nærmere en smagssag, om man vil have sin fastelavnsbolle sødere end dét.
Fastelavnsboller af butterdej med creme- og hindbærfyld
Antal: ca. 8 stk.
Arbejds- og bagetid kan variere alt efter hvilken butterdej, du bruger. Sørg for at følge pakkens anvisninger.
Det skal du bruge:
Fremgangsmåde:
Tip! Har du butterdej til overs, kan du gemme det og bruge til næste gang, du har rester af kødsovs – det kan nemlig trylles om til lækre (madpakkevenlige) meat pies!
Hvem elsker ikke en friskbagt gammeldags fastelavnsbolle med en lun midte af marcipanguf og chokolade? Nok de fleste!
Med et par cowboytricks i ærmet er det dog muligt at spare tid og gøre hele processen lidt lettere. En bolle-blanding og kagecreme-mix er hemmeligheden her – men det behøver du selvfølgelig ikke sige til dine gæster.
Fastelavnsboller af bolle-blanding med kagecreme
Antal: ca. 12 stk.
Arbejds- og bagetid kan variere alt efter hvilken bolleblanding, du bruger. Sørg for at følge pakkens anvisninger.
Det skal du bruge:
Fremgangsmåde:
Tip! De gammeldags fastelavnsboller kan sagtens komme med ned i tønden sammen med karameller, appelsiner og andre godter. Bare pak dem ind i må poser først.
Hos bageren er det svært at stå for de kæmpestore og flotte fastelavnsboller fyldt med mundvandsaktiverende hindbærskum. De er dog super lette at lave selv, hvis du har mod på at kaste dig ud i en vandbakkelsesdej – den sværeste del er faktisk ikke at åbne ovnen i løbet af de første 20 minutter.
Fastelavnsboller af vandbakkelsesdej med hindbærskum
Antal: ca. 12 stk.
Bagning: 30 min. ved 200°C
Det skal du bruge til vandbakkelser:
Det skal du bruge til fyld og pynt:
Fremgangsmåde: