Indkøbsliste

Rediger produkt

Gem

13 skarpe om økologi

Hvor mange liter grundvand skåner du ved at vælge den økologiske mælk? Og hvad er egentlig de tre grundprincipper i det økologiske køkken?

1. Tre principper i dit økologiske køkken.

  • Brug kød med omtanke.
  • Brug mere frugt og grønt efter sæson.
  • Undgå madspild.

2. Gå væk, larver

Økologiske landmænd må ikke bruge kemiske sprøjtemidler for at holde insekter og svampe væk fra planter og bær. De må dog gerne benytte gode hjælpere i form af bakterier, svampe og virus. For eksempel mod larver i æbler, solbær og jordbær.

3. Mændene er kommet ind i kampen

I mange år var det kvinderne, der købte mest økologi, men i 2016 viste en undersøgelse, at mændene er kommet efter det og nu ligger side om side med kvinderne, når det gælder om at putte de økologiske varer ned i kurven.

4. Meget mere smag

Økologiske æbler smager af mere, fordi de indeholder mellem 4 og 6,7 procent mere sukker end ikke-økologiske æbler. De er desuden mere faste i frugtkødet end ikke-økologiske æbler af samme sort. Det viser målinger foretaget af Gasa Nord Grønt. Selskabet leverer omkring halvdelen af al den frugt, der sælges i danske supermarkeder.

5. Gør det billigt at leve økologisk

Mange synes, at det er dyrt at leve økologisk, fordi det ofte koster lidt mere. Men det behøver ikke at blive meget dyrere at vælge økologi. Oparbejd et basislager af økologiske råvarer som mel, kornprodukter, havregryn, ris, pasta m.m., og sørg for at slå til og købe stort ind af konserves og tørvarer, når supermarkederne sætter prisen på økologiske varer ned. Det gør de jævnligt over enkelte dage eller weekender.

6. Unge vil have øko-æg

Grøntsager, æg og mejeriprodukter er de fødevarer, som de fleste af os oftest køber økologisk. Dem over 35 år køber typisk frugt og grønt økologisk, mens de yngre sværger til æg og kolonialvarer, når det skal være miljøvenligt.

7. Økologi i familier med fire

Dem, der køber markant mest økologisk mad, er husstande med to voksne og to børn. Til gengæld falder forbruget af økologisk mad, lige så snart der er tale om en enlig med to børn.

8. Du kan klappe en kalv

Klap en kalv, og snus landduften dybt ned i lungerne. 17. september er der "Åbent Landbrug", hvor landmænd over hele landet inviterer indenfor i staldene og arrangerer en række aktiviteter for de besøgende. Det er ganske gratis, og alle – store som små – er velkomne.

9. Danskerne er verdensmestre i økologi

Du kan bryste dig af at bo i en vaskeægte øko-nation, for Danmark ligger på førstepladsen, når det handler om, hvor stor en andel af vores fødevarer der er økologiske. Økologisk mad og drikke udgør 8,4 procent af al mad og drikke, der bliver solgt i butikkerne. Andenpladsen indtager Schweiz med 7,7 procent, og Luxembourg ligger på en fin tredjeplads med 7,5 procent. Det viser en rapport fra det schweiziske forskningscenter FiBL og den internationale økologiske organisation IFOAM.  

10. Spisesteder, der tager ansvar

2058. Så mange spisesteder, caféer og kaffebarer har nu fået Det Økologiske Spisemærke. Mærket viser, hvor stor en del af spisestedets indkøbte føde- og drikkevarer der er økologiske. Spisemærket findes i tre kategorier: Bronzemærket viser, at spisestedet er 30 til 60 procent økologisk, sølvmærket 60 til 90 procent, og et guldmærke viser, at man går all-in og serverer 90 til 100 procent økologi. 

11. Dansk økologi hitter

I Tyskland, Sverige og Asien elsker de vores økologiske varer. Det er blandt andet modermælkserstatning og økologisk rawfood, som hitter blandt de danske varer, som udlandet efterspørger. Og vores eksport af økologiske varer slår nye rekorder hvert år. Økologisk Landsforening forventer at øko-eksporten vil nå cirka 3,5 milliarder kroner i 2020.

12. Du redder vandet

Når du vælger økologiske varer, skåner du grundvandet for sprøjtemidler. Her kan du se, hvor meget grundvand der i gennemsnit dannes af regnvand under det landbrugsareal, som er nødvendigt for at producere den enkelte fødevare, som ikke er økologisk:

  • 1 liter mælk: 200 liter grundvand.
  • 1 bøf på 250 gram: 750 liter grundvand.
  • 1 æg på 50 gram: 75 liter grundvand.
  • 1 portion havregryn på 50 gram: 34 liter grundvand.
  • 250 gram grøntsager om dagen, på en uge: 68 liter grundvand.
  • 1 kilo rødkål: 50 liter grundvand.
  • 1 kilo salat: 25 liter grundvand.
  • 1 kilo gulerødder: 20 liter grundvand.
  • 1 kilo kartofler: 60 liter grundvand.

13. Økologi er husholdning

De danske ord "økologi" og "økonomi" stammer fra det græske ord oikos, som betyder "hus" eller "husholdning"? Slår du "økologi" op i Gyldendals Leksikon, er definitionen, at økologi er læren om forholdene mellem de levende organismer og omgivelserne.