Indkøbsliste

Rediger produkt

Gem

11 tips til det perfekte bagværk

Hvis du gerne vil bage den perfekte kage eller brød, så for du her elleve tips, som gør en forskel, når du bager.

 1. Forbered dig. Læs altid opskriften godt igennem, så du ved præcis hvornår du skal gøre hvad og i hvilken rækkefølge. Så undgår du overraskelser undervejs.
 2. Hav styr på ingredienserne. Find alle ingredienser frem og vej og mål af, så du ved du har alt klart.
 3. Bland ikke koldt og varmt. Lad alle ingredienser have stuetemperatur før du går i gang. Med mindre der står andet i opskriften, så er det en god ide at tage de ingredienser ud, som står i køleskab (f.eks. mælk og æg). På den måde har de stuetemperatur når de skal blandes.
 4. Følg opskriften nøje. Bagværk handler om præcision, her kan du ikke sjusse dig frem til mængderne.
 5. Brug den rigtige størrelse form. Hvis der i opskriften står, at du skal bruge en bestemt størrelse form, så brug den eller ret i mængderne i opskriften, så du laver en portion, der passer til din form. En kagedej i en for stor springform kan give en tør flad kage, som bliver bagt for længe og omvendt kan en kage i en for lille form falde ud over siderne og være klæg inden i og sort uden på.
 6. Varm ovnen op. Hvis der står i opskriften at kagen eller brødet skal i en forvarmet ovn, så sørg for at ovnen er varmet helt op til den rette temperatur før du putter kagen eller brødet ind.
 7. Sæt temperaturen rigtig. Det er ikke ligegyldigt, om du bruger varmluft eller over/undervarme. Når du bager med varmluft skal varmen være ca. 20 procent lavere end ved over/undervarme.
 8. Samme størrelse og i lige rækker. For at få et ens resultat er det vigtigt at dine boller eller småkager har samme størrelse, så deres bagetid er den samme. Placer dem i lige rækker, så varmen kan fordele sig ens omkring dem, det er specielt vigtigt, hvis du bager med varmluft.
 9. Pensl ikke med kolde ingredienser. Hvis dit brød skal pensles, så sørg for, at det du pensler med, ikke er køleskabskoldt. Det kan få dit bagværk til at falde sammen. Skal du bruge æg til pensling, så tag ægget ud samtidig med de øvrige ingredienser. Mælk kan du altid varme lidt op.
 10. Hold ovnen lukket mens brød og kager bliver bagt. Temperaturen skal helst være konstant hele vejen, så undgå at åbne og lukke ovndøren.
 11. Øvelse gør mester. Det er ikke altid, at en kage lykkes i første forsøg, men giv ikke op øvelse gør mester. Lav evt. små notater i opskriften, hvis du synes at dit bagværk bliver bedre, hvis du retter lidt i mængderne, eller din erfaring viser, at du med fordel kan bage dobbelt portion.