Naturen er dejlig, men den er dejligst uden plastikaffald. Derfor inviterede WWF Verdensnaturfonden og Netto i maj 2019 danskerne til at blive en del af en af Danmarks største videnskabelige indsats mod plastikaffald. En indsats, der i sidste ende blev en del af en stor international undersøgelse. Målet var at finde ud af, hvor meget plastik der er i naturen, hvilken type det er, og hvor det kommer fra.
Sammen med 40 udvalgte familier undersøgte vi 10 strande sammen med WWF’s plastikeksperter. Her indsamlede og registrerede vi affaldet i forskellige kategorier. Resultaterne fra undersøgelserne sammenlignes med lignende undersøgelser fra resten af verden.
Samtidig opfordrede vi danskerne til at tjekke naturen for plastikaffald, når de alligevel var ude at gå tur med hunden, familien eller vennerne. Den opfordring tog tusinder af danskere imod. Ved hjælp af et ”lommetestersæt”, gik de på egen hånd i gang med at indsamle og registrere affald i deres lokalområde.
Du og din familie kan stadig på egen hånd tage ud i naturen og hjælpe Netto og WWF Verdensnaturfondens arbejde mod plastikforurening i Danmark med dit eget ’lommetestersæt’. Downloader du appen, Litterati, kan du dokumentere det plastikaffald, du og din familie finder på jeres ture i den smukke danske natur, og derved være med til at gøre en reel forskel i kampen mod plastik i naturen.
Sådan kommer du i gang
Download Litterati appen (iOS, Android) til din mobil, og tjek infografikken om, hvordan Litterati fungerer. Tilmeld dig herefter WWF Plastik-Smart klubben på din mobil, så vi kan registrere den plastik, du finder. Brug appen til at tage et foto af det plastikaffald, du finder på stranden. Registrer dernæst hvilken slags skrald, der er tale om, ved at tagge det ud fra følgende: Hvilken kategori det er (f.eks. kaffe, sodavand, mad), Hvilket objekt det er (f.eks. flaske, kop, pose), Hvilket materiale det er (f.eks. plastik, papir, aluminium), og hvilket brand det er fra (f.eks. læskeproducent a, madproducent b, cigaretmærke c, etc.)
Når du har tagget og registreret plastikaffaldet korrekt i appen, tager du det selvfølgelig med, og smider det ud. BEMÆRK: du skal tagge dit affald på engelsk for, at det bliver registreret korrekt i databasen.
Og så er det ellers bare om at komme ud og gøre en forskel for vores smukke natur – lige når det passer jer som familie. God plastikjagt.