Indkøbsliste

Rediger produkt

Gem
Den grønne Netto

DANMARKS FØRSTE BÆREDYGTIGE SUPERMARKEDSBYGNING

Den grønne omstilling er i gang alle vegne, men Salling Group og Netto har med den nye Netto butik i Bygholm Bakker ved Horsens, taget et stormskidt mod bæredygtighed i detailhandelen. Butikken, som er udviklet i samarbejde med C.F. Møller Architects og udviklingsselskabet Innovater A/S er nemlig ikke kun sidste skrig indenfor de nye Netto butikker, den er også den første bæredygtige supermarkedsbygning i Danmark. Bæredygtige og genbrugelige byggematerialer, grøn strøm og biodiversitet på taget, er hovedpunkterne i den gode historie. 

Bæredygtigt byggerimateriale skabt til genbrug

For at minimere miljøpåvirkninger ved materialefremstilling, er store dele af konstruktionerne i butikken lavet i træ. Træ er blandt andet bæredygtigt, fordi det optager CO2, når det vokser. Bygningens facader er opbygget af træelementer beklædt med aftagelige skærmtegl, som kan genbruges, og tagkonstruktionen med de store spær er udført i dansk produceret FSC®-certificeret limtræ. De store træspær er ligesom facaden monteret med mekaniske samlinger, så de vil kunne skilles ad og genbruges andre steder i fremtiden. Indgangspartiet er beklædt med svanemærket nordisk fyrretræ, som er varmebehandlet for at kunne modstå vind og vejr. Varmebehandlingen er et miljøvenligt alternativ til trykimprægnering uden brug af kemikalier og gasser.

Facader med skærm-tegl, i stedet for mursten

Bæredygtighed handler ikke bare om materialernes oprindelse, men også om holdbarheden og måden de er sat sammen på. I stedet for mursten eller beton er bygningens facader opbygget af træelementer med påmonterede beklædningstegl, som er et innovativt byggemateriale, der forener æstetik og funktionalitet. Tegl hører til blandt verdens ældste byggematerialer, og facadebeklædningen bygger derfor videre på en stærk dansk tradition for teglproduktion, der samtidig bringer noget nyt med sig. Teglenes ekstremt lange holdbarhed på omkring 100 år, gør dem til en ideel produktløsning i en tid med fokus på fornuftig omgang med ressourcer. Samtidig er beklædningen monteret med skruer i stedet for mørtel, der gør det muligt at tage tegl af igen og genbruge dem til byggeri et andet sted.

Grønt tag og biodiversitet

Det grønne sedumtag består af en naturlig blanding af mos og blomster, som er godt for bier og andre insekter og opretholder biodiversiteten i området omkring butikken. Det 1000 m2 store tag svarer populært sagt til, at vi har løftet marken op og bygget butikken under det samme naturlige dække, som  erfor effektivt giver det bebyggede areal tilbage til naturen. Sedumtaget bidrager også med regnvandsforsænkning, som betyder, at regnvand ved kraftig regn vil være længere tid om at nå kloakken og derved aflaster systemet. I modsætning til f.eks. klassisk sort tagpap, som bliver meget varmt om  ommeren, begrænser det grønne tag også behovet for nedkøling af butikken, og om vinteren holder den naturlige belægning på varmen. Og det sparer energi. Landskabsløsningen omkring butikken styrker lokalområdets biodiversitet med 42 hjemhørende buske og 31 nyplantede fyr- og bøgetræer, samt naturgræsser og vilde blomster.

Lavt energiforbrug og hjemmelavet strøm

Vores strømforbrug i butikken har vi forsøgt at holde så lavt som muligt. Butiksfrontens store åbne glasparti lukker naturligt lys ind og mindsker behovet for elektrisk belysning, og alle vores kølere er med glaslåger, hvilket også sænker behovet for køling. Samtidig laver vi selv strøm i alle døgnets lyse timer via solcellerne på taget, og det vi ikke bruger, lagrer vi på vores store batterier. Og om natten, når der er overskudsstrøm, kan vi lægge det på vores batterier og bruge det dagen efter. Det betyder, at vi kan koble os af el-nettet, når alle andre skal bruge strøm f.eks. om morgenen eller ved aftensmadstid. Vi bruger også strømmen fra solcellerne til de 2 ladestandere til el-biler og 3 ladestandere til cykler.

Vores nye varmepumpe klarer alt opvarmning og nedkøling, helt alene. Det vil sige, at den samme pumpe f.eks. holder fryserum og køleskabe kolde og varmer butikken og kontorerne op, når det er nødvendigt. Og så bruger den ovenikøbet et miljøvenligt kølemiddel.

Social bæredygtighed

Bæredygtighed handler også om mennesker og arbejdsmiljø, og begrebet social bæredygtighed spiller en vigtig rolle, både i butikken og i området omkring. Derfor er butikken indrettet med henblik på at skabe et positivt indeklima og gode naturlige udendørs omgivelser. Supermarkedsbygninger er ofte meget tillukkede for at skabe så meget vægplads som muligt til varer, og derfor har det været nødvendigt at tænke nyt. Det er blandt andet derfor, at vores butiksfront er åben med kæmpe glaspartier, med et stort indkig til butikken og et naturligt lysindfald, som skaber et rart og lyst miljø for både kunder og medarbejdere. Som en ekstra bonus mindsker det store lysindfald også behovet for elektrisk belysning.

Udendørs er balancestubbe og bænke en del af den sociale bæredygtighed. Her er målet for byggeriet om at give plads til områdets beboere, og på den måde give butikkens omgivelser tilbage til nærmiljøet. Regnbedet, er udover at forbedre graden af biodiversitet, også med til at forbedre området for beboerne på andre planer. Regnbedet sørger nemlig for, at vandet fra f.eks. skybrud siver ned på selve området og dermed ikke fl yder væk og belaster kommunens eksisterende ledningsnet.